LinkedInYouTubeTwitter

Handreiking renovatie scholen

HandreikingDe Landelijke Vereniging van Onderwijs-ambtenaren heeft een voorstel gemaakt voor de kostenverdeling tussen scholen en gemeenten bij de renovatie van schoolgebouwen. 

 

Het voorstel van de Landelijke Vereniging Onderwijsadviseurs (LVO) is bedoeld als bijdrage in de discussie rond de vraag wie voor de kosten van renovatie van schoolgebouwen moet betalen. De minister van OCW meent dat gemeenten en scholen dat samen moeten oplossen.

 

Geld...Vast percentage van de kosten
LVO is van mening dat de kosten voor renovatie volgens de wet door de schoolbesturen moeten worden gedragen (blz. 8), maar omdat de bekostiging door het Rijk te laag is, zou een bijdrage vanuit gemeenten acceptabel zijn. Ze pleit voor een eenvoudig vast percentage van de normvergoeding voor nieuwbouw of van de werkelijke kosten.

 

Voorwaarden voor mede-financiering

Omdat renovaties vaak voor een groot deel bestaan uit maatregelen die binnen de rijksvergoeding aan scholen vallen, vindt LVO een gemeentelijke bijdrage van circa 25% reëel, mits het schoolbestuur niet nalatig is geweest in het onderhoud, het gebouw nog 15 jaar nodig is, de levensduur met 40 jaar wordt verlengd en het gebouw naar een hoger niveau wordt gebracht vergelijkbaar met NEN 2767, conditiemeting 1. Daarbij stelt ze het  investeringsverbod voor scholen ter discussie.

 

Alternatieven niet beschouwd
Met de handreiking wordt aangesloten bij situaties waar het 'niet goed' gaat en de wens van staatssecretaris Dekker van OCW om een richtlijn op te stellen. Alternatieve benaderingen, zoals 'geen richtlijn', 'wel een wettelijke regeling' of een oplossing via de lokale democratie worden niet verkend. Wat betreft dat laatste zouden er bijvoorbeeld afspraken kunnen worden gemaakt over de wijze van verantwoorden van de publieke middelen voor onderwijshuisvesting, waardoor de lokale democratie zijn werk kan doen. Onderwijshuisvesting is namelijk niet alleen een bekostigingsvraagstuk, maar omdat het om publieke middelen gaat, ook een bestedings-, verdelings- en verantwoordingsvraagstuk.

 

Reacties welkom
De LVO heeft de handreiking zelf met haar achterban en in eerste instantie voor haar leden opgesteld. Daarbij wil zij met de notitie een bijdrage leveren aan de discussies over het onderwerp.

Op 23 juni wordt de notitie van LVO besproken op het kennisnetwerk Onderwijshuisvesting van de PO-Raad. Het onderwerp staat ook op de agenda van het bestuurlijk overleg tussen de PO-Raad en de VNG.  

 

Vooruitlopend op diverse besprekingen zijn we benieuwd naar de analyses, reacties, alternatieve gezichtspunten en voorstellen van andere betrokkenen uit het (publieke en private) werkveld. We zien ze graag tegemoet. Dat kan via onderstaande reactieknop (niet vergeten te saven).

 

Lees hier de Handreiking (mede)bekostiging renovatie schoolgebouwen door gemeenten (LVO, 14 april 2016).

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.