LinkedInYouTubeTwitter

Goud, zilver of brons

Eigendom vs. EigenaarschapSinds juli 2016 is het VN-verdrag voor mensen met een beperking van kracht. Een mooi moment om te kijken of de toegankelijkheid van publieke gebouwen net zoveel medailles verdient als onze paralympische sporters. 

 

Op basis van het verdrag kunnen mensen met een beperking die zich gediscrimineerd voelen bij de toegang tot een dienst of gebouw, zich wenden tot het College voor de Rechten van de Mens. Het verdrag is van toepassing op bezoekers en personeel van scholen, buurthuizen, sport-accommodaties, gemeentehuizen, bibliotheken en andere publieke gebouwen.  

 

De Week van de Toegankelijkheid
Betrokkenen worden door diverse belangenverenigingen op hun rechten gewezen. Niet alleen de Vereniging van Gehandicapten Nederland is op dit gebied actief, maar ook studentenverenigingen en sportorganisaties. De week van 3 tot 8 oktober 2016 is door Ieder(in), de Oogvereniging, Stichting Hoormij en het Revalidatiefonds benoemd tot de Week van de Toegankelijkheid. Mogelijk komen daar ook vragen (of klachten) uit. 

 

Serieuze zoektocht met betrokkenen
De uitvoering van het verdrag is meer dan een kwestie van risico’s inschatten, maatregelen inplannen en afvinken. Zeker bij klachten is het gesprek met de betrokkenen en een serieuze zoektocht naar mogelijke oplossingen cruciaal. Dat blijkt ook uit de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van een klacht van een blinde vrouw over een school. 


Uitspraak College; discriminatie
De vrouw werd geweigerd voor een opleiding aan ROC Nijmegen omdat, zo meldde de school, zij er het geld niet voor had de nodige voorzieningen te treffen. Dit werd verder niet door het ROC onderbouwd en er werd ook niet actief naar middelen gezocht. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat het ROC de vrouw discrimineerde.

 

Geen medaille
In nieuwe gebouwen is de toegankelijkheid niet automatisch goed geregeld. Rolstoelgebruiker Gerrit Hidding: "Ik zou ergens wat vertellen over toegankelijkheid. De bijeenkomst was in een gloednieuwe school. Helaas bleek er geen normale mogelijkheid te zijn om met een rolstoel binnen te komen. Ook bleken de nooduitgangen op een meter boven het maaiveld uit te komen. Dat verdient geen medaille, maar een rode kaart!"

 

Tijdig meenemen
Het gaat bij toegankelijkheid niet alleen over hoe je een gebouw binnenkomt, maar ook over bijvoorbeeld de veiligheid in het gebouw. Door tijdig de toegankelijkheid van de gebouwen te regelen kunnen kosten, imagoschade en overlast worden voorkomen. Als er klachten zijn kan het namelijk gebeuren dat naar aanleiding daarvan alsnog een lift of nieuwe deur moet worden aangebracht. Deze kosten kunnen flink oplopen. Beter is het bij nieuwbouw, renovatie of onderhoud meteen de afweging te maken of een bepaalde voorziening wel of niet wordt getroffen.


Handreikingen en advies
Op het web zijn verschillende handreikingen te vinden met aandachtspunten en maatregelen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van gebouwen, onder andere die van de Stichting Bouw Advies Toegankelijkheid, met checklists voor scholen, sportgebouwen, zwembaden en allerlei andere publieke voorzieningen. Ook handig is het overzicht op de website toegankelijkbrabant.nl, te gebruiken als checklist van de toegankelijkheid van verschillende publieke gebouwen.

 

Om erachter te komen of een gebouw voldoende toegankelijk is kan ook een VAC-advies worden aangevraagd. Dit is een onafhankelijke consumententoets die de gebruikskwaliteit van gebouwen toetst aan de hand van een 'Checklist Fysieke Toegankelijkheid'. 

 

Meer informatie

De in dit bericht genoemde handreikingen zijn te vinden op de infopagina Toegankelijkheid.

 

Zie ook:

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.