LinkedInYouTubeTwitter

'Gezonde kost voorzieningen'

Park3Voedselbanken, school- en buurttuinen, overblijflokalen en buurtrestaurants worden steeds belangrijkere voorzieningen. Vooral voor kinderen, ouderen en mensen met een laag inkomen.

 

 

Maar ook voor mensen met weinig tijd, mensen met een gezonde en bewuste levensstijl en mensen die van tuinieren en van koken houden.

 

Door de teruglopende economie, de stijgende kosten voor levensonderhoud, ‘andere tijden van de samenleving’ en ongezonde levensstijlen komt de volksgezondheid onder druk te staan en lopen de kosten voor de gezondheidszorg op. Daarnaast is samen eten goed voor de sociale cohesie en een middel om waarden en normen over te dragen.


Ontwikkelingen rond eten

Op verzoek van Resto VanHarte en Bouwstenen schreef Marianne Meijerink een artikel over de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond eten en wat dat kan betekenen voor maatschappelijke voorzieningen in buurten en wijken. In haar artikel gaat ze uitgebreid in op initiatieven en geeft ze aan hoe lokale partijen zoals gemeenten, scholen en corporaties dit soort lokale initiatieven kunnen faciliteren.


Geen gemeentelijke taak

De voedselvoorziening is geen gemeentelijke taak en ook niet die van scholen en corporaties. Maar wel een heel belangrijke vanuit menselijk perspectief bezien. Marianne schreef het artikel over eten in het kader van de Update van het ‘Spoorboekje Maatschappelijke Voorzieningen’ (VNG 2008). Daarin worden de ontwikkelingen in de samenleving niet vanuit bestaande sectoren, maar vanuit activiteiten als wonen, eten en werken bezien. Dit om beter zicht te krijgen op de maatschappelijke noden en behoeften, los van bestaande instituties. De taakverdeling tussen partijen, waaronder ook bewoners zelf, is daarbij niet in eerste, maar wel in tweede instantie relevant.


Van onder op

Wat de ontwikkelingen rond eten betreft; Bewust eten is hot en duurzaam en biologisch eten nog hotter. In Assen wordt daar op ingespeeld door initiatieven rond buurtmoestuinen te faciliteren. Deze tuinen zijn een middel om de veranderagenda van Assen te realiseren. Een agenda met vijf doelstellingen; kwetsbare mensen doen mee, eigen kracht voorop, oog voor de jeugd, Assenaren voor elkaar en gezonde levensstijl.

Meer informatie

Lees hier:

De Update van het spoorboekje is een samenwerkingsproject tussen vrienden en partners van Bouwstenen, het Nationaal Netwerk Bevolkingsdaling, de betrokken brancheorganisaties en het Ministerie van BZK.

 

Het boekje wordt uitgebracht tijdens de najaarsbijeenkomst op 5 december 2013. Meldt u nu aan. De vroepboekkorting geldt tot 1 oktober 2013. 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.