Hoe zorg je, als het straks weer mag, dat iedereen een gezonde leer-, sport- en werkplek heeft? Vrij van aerosolen enzo.
Aeresolen spelen een belangrijke rol bij de besmetting van het coronavirus, wordt nu ook erkend door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijks Instituut voor de Volksgezodheid (RIVM).
Meer dan ventilatie
Dus ventileren is belangrijk, maar bij gezonde gebouwen gaat het om meer dan dat. Je moet eigenlijk naar alle aspecten van fysieke en mentale gezondheid kijken. Het gaat ook over zaken als ruimte om afstand te houden, schoonmaak, werkbelasting, (sociale) veiligheid en bedrijfscultuur.
Leidraad voor verbetering
De WELL-standaard, ontwikkeld door het International WELL-Building Institute, hanteert verschillende gezondheidscategorieën zodat er op een gestructureerde manier gecheckt kan worden of een gebouw hieraan voldoet. Je kan gaan voor certificering, maar je kan de WELL-standaard ook gebruiken als een leidraad voor verbetering. KWK Huisvestingsadviseurs vertaalde de stabdaard naar aandachtspunten voor gebouwen (zie onderaan bij meer informatie).
Sickbuildingsyndroom
Ziekmakende gebouwen zijn geen fabeltje, aldus Spacewell. Sinds de jaren ‘80 heeft de WHO het syndroom erkend als echte ziekte. De oorzaak ligt vaak bij een verkeerd geplaatst of slecht onderhouden ventilatiesysteem. Maar kan ook ontstaan door stof, chemische bestanddelen uit (bouw)materialen, vocht en schimmels.
Meer kans op corona
Door de ongezonde lucht in ongezonde gebouwen kunnen mensen klachten ontwikkelen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Ongezonde gebouwen leiden ook tot een verhoogde kans op infectieziektes, zoals corona.
Realtime inzicht
Met sensor gebaseerde monitoring kan je continu de luchtkwaliteit meten: niet alleen de CO2-concentratie, temperatuur en luchtvochtigheid, maar ook vluchtige organische stoffen en (kankerverwekke) radon. Aan de hand van deze data kan de facility manager vinger aan de pols houden. Wijkt de kwaliteit af? Dan kan hij daar direct wat aan doen.
Afstand houden
Ook zijn er allerlei technieken op de markt om slim om te gaan met ruimte. In normale tijden vooral bedoeld om een gebouw goed te bezetten maar in tijden van corona ook goed te gebruiken voor social distancing!
Meer dan dat
Dat een gezonde plek om meer dan goede ventilatie vraagt blijkt ook uit het gesprek met PCBO Amersfoort en TK advocaten over onderwijs in tijden van corona op 11 maart 2021. Het gaat om gerichte ambitie, beleid, partnerschap en actie van alle betrokkenen, zowel de eigenaar van een gebouw als de gebruikers.
Meedoen?Dat kan! bijvoorbeeld via:
En we zijn op zoek naar mooie, inspirerende of juist mislukte voorbeelden als het gaat om gezonde leer-, sport- en werkomgevingen. Reacties kunnen hieronder worden geplaatst of worden gestuurd naar nieuws@bouwstenen.nl.
|
Meer informatie
- Aerosolen spelen een belangrijke rol bij besmetting coronavirus (NOS, 3 mei 2021)
- Spelem aerosolen nau een rol bij besmetting? Toch wel erkent het RIVM (Trouw, 19 mei 2021)
- Aandachtspunten door KWK Huisvestingsregisseurs gezonde gebouwen (KWK Huisvestingsadviseurs, mei 2021)
- Persbericht whitepaper: ROI van investeringen in slimme werkplekken - Spacewell
- Onderwijs in tijden van corona: Vraag en antwoord nav webinar bedrijfsvoering met PCBO Amersfoort en TK advocatien (Schoolfacilities, mei 2021)
- Coronapagina
- International WELL Building Institute (IWBI)
- Well Health-safety seal - WELL