LinkedInYouTubeTwitter

Gemengde wijken en voorzieningen

Gemengde wijken en voorzieningen

Er is nieuwe aandacht nodig voor gemengde wijken en publieke voorzieningen. Dat is wat Bouwstenen meeneemt van de Sociale Top in Utrecht op 11 juni.

 

Ad Holkers, programmeur Voorzieningen in Delft, en Ingrid de Moel van Bouwstenen waren op uitnodiging van de VNG en het Ministerie van BZK aanwezig bij de Sociale Top om te kijken hoe we de sociale agenda kunnen koppelen aan maatschappelijke voorzieningen. Zo'n 650 mensen met verschillende achtergronden toerden langs 65 locaties en gingen met elkaar in gesprek over kleine oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken.

Aandacht weggezaktSociale Top Utrecht 2018

Hoewel veel gesprekken gingen over individuele hulp en institutionele oplossingen voor mensen die tussen wal en schip vallen, kwam ook het belang van gemengde wijken en voorzieningen waar mensen met een verschillende achtergrond elkaar ontmoeten naar voren. De aandacht hiervoor lijkt een beetje weggezakt, maar de gesprekken tijdens de Sociale Top geven aan dat dit niet gewenst is.

Radicalisering

Grootste oorzaken voor terrorisme en radicalisering zijn kansloosheid en het 'wij versus zij'-denken, meldde de Utrechtse politie speciaal belast met terrorismebestrijding. Dat leidt tot radicalisering. Het is daarom belangrijk van andere levens kennis te nemen, elkaar te ontmoeten en met elkaar het gesprek aan te gaan. Wonen in een gemengde wijk en plekken om samen te komen met verschillende mensen helpen daarbij.

Sociale Top Utrecht 2018 TourEerst huiswerk, dan vakken vullen

Ook een school die kansen biedt om de uitzichtloosheid, armoe en sores te ontstijgen helpt vooruit. En dat mensen uit de eigen gemeenschap het goede voorbeeld kunnen geven, bewijst het initiatief voor huiswerkbegeleiding dat als inspirerend voorbeeld werd aangehaald. Ander voorbeeld: een lokale supermarkt laat hun vakkenvullers eerst een uur huiswerk maken voordat ze beginnen met werken.

 

Geen goede oplossing

Ondanks het geklaag over 'het systeem' gaat er ook veel goed, constateren de deelnemers. Er is een klein groepje mensen dat 'tussen de regels' valt. Een deel daarvan wordt toch geholpen door mensen die zich niet uit het veld laten slaan en gewoon aanpakken. Een deel blijft met de gebakken peren zitten, zoals een dame die gemeenten adviseerde een dixie klaar te hebben staan met douche, toilet en keukenblokje voor mensen die ineens in een rolstoel belanden. De vrouw in kwestie had zich maanden niet kunnen douchen, omdat de huidige regelgeving een tijdelijke oplossing in de weg staat.

Regels die niet deugen

En er zijn regels die niet deugen en waarvoor volgens de deelnemers gewoon een oplossing moet komen. Zoals de regels voor jonge asielzoekers die na hun 18e verjaardag in een ander bijstandsysteem vallen en een lening moeten aangaan om het gat in de aansluiting tussen het oude en nieuwe systeem op te kunnen vangen. Of regels die ertoe leiden dat mensen voor hun eigen bestwil worden geadviseerd in de bijstand te blijven, omdat er geen vangnet is als zij iets willen ondernemen. Of regels waardoor mensen niet gaan samenwonen of voor elkaar willen zorgen, omdat ze er per saldo (met uitkering en huurtoeslag) financieel op achteruit gaan. Hiervoor is Den Haag aan zet.

Meer informatie

 

 

Meedoen?

Leuk als gemeenten parnter worden en/of mee gaan doen met het netwerk beleid en vastgoed, waar we vanuit maatschappelijke vraagstukken kijken naar de benodigde voorzieningen en vastgoed.

 

Eerstvolgende netwerkbijeenkomst is op 21 juni 2018 en gaat over onderwijshuisvesting en sportaccommodaties (ook open voor andere belangstellenden).

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.