Schoolfacilities zette een aantal financierings-vormen voor het duurzamer maken van schoolgebouwen op een rij, waaronder subsidies, lenen bij een bank en crowdfunding.
De mogelijkheden om de verduurzaming van scholen te financieren lopen behoorlijk uiteen. Scholen kunnen gebruik maken van een deel van de financiering vanuit Rijksoverheid en gemeente. Vaak is dat nog niet genoeg en gaan scholen op zoek naar alternatieve vormen van financiering. Populair zijn een subsidie van het Rijk, een 'groene' lening bij de bank of het opstarten van een crowdfundingsactie.
Zonnepanelen dankzij crowdfunding
Het IJburg College uit Amsterdam koos met succes voor laatstgenoemde optie. Het college stelde het dak van het schoolgebouw beschikbaar voor een crowdfundingactie, waarbij werknemers, ouders van leerlingen en omwonenden binnen vijf dagen 50.000 euro verzamelden voor de aanschaf van zonnepanelen. Een half jaar later lagen de panelen op het dak van de school.
Educatie over energieverbruik en afval
Voor Het IJburg College is de financiële opbrengst niet groot. Maar daar gaat het niet om, benadrukt Nico Moen van het IJburg College. "De grotere opbrengst zit ‘m in de PR en educatie. Op school doen we trainingen in duurzaamheid, over hoe leerlingen beter kunnen omgaan met energieverbruik en afval. Je ziet dat het goed werkt, dat is de meerwaarde."
Abonnement op Schoolfacilities?Lees hier het volledige artikel over de financiering van de verduurzaming van onderwijsgebouwen. Abonneren op Schoolfacilities kan via de website (gratis voor gemeenten en scholen). |
Meer informatie
- Bericht 'Geld voor verduurzaming' (mei 2018)
- Bericht 'Als school aan de slag' (april 2018)
- Bericht 'Meer dan geld nodig' (april 2018)
- Nieuwe netwerken Onderwijshuisvesting (maart 2018)
Ervaring
We zijn benieuwd naar uw ervaring met diverse financieringsvormen. We ontvangen die graag via onderstaande reactieknop (niet vergeten te saven) of een e-mail naar nieuws@bouwstenen.nl.