Via een motie heeft de gemeenteraad van Dordrecht extra aandacht gevraagd voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed.
De motie is ingediend en aangenomen bij de vaststelling van het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid in juni 2016. Joyce Theijn, strategisch adviseur Vastgoed van de gemeente Dordrecht: "Met de motie heeft de Raad een duidelijk signaal afgegeven. Aan ons nu om het beleid handen en voeten te geven. Dat begint met de vorming van een team en het maken van een goede inventarisatie."
Forse opgave
De gemeente Dordrecht streeft naar een energieneutrale stad in 2050. In de duurzaamheidsaanpak van het eigen vastgoed richt de gemeente zich op haar kernportefeuille. Die kernportefeuille bestaat uit ca. 70 panden, waarvan er 30 (soms deels) een monumentenstatus hebben. Deze kunnen niet zonder meer worden verduurzaamd. Hier ligt een grote opgave voor het vastgoedteam.
Extra uitdaging
Ook los van de monumenten ligt er voor Dordtse vastgoedteam een forse opgave. De gemeente wil in 2050 alle panden energieneutraal hebben, maar er zijn (nog) geen extra middelen beschikbaar gesteld. De verduurzaming moet (vooralsnog) worden gerealiseerd binnen de huidige financiële middelen.
|
Meer informatie over de aanpak van Dordrecht
- Notitie rond Verduurzamen, bijlage bij Vastgoednota 2016-2018 (Dordrecht, mei 2016)
- Motie Verduurzamen van vastgoed (Dordrecht, juni 2015)
- Aanpak verduurzaming vastgoed door Dordrecht en andere gemeenten
Zie ook
- Nieuwsbericht ‘Roadmap verduurzaming gebouwen’, die Tilburg heeft opgesteld (Bouwstenen, 25 augustus 2016)
- Nieuwsbericht ‘Duurzame Friese dorpshuizen’, over pilotproject rond energieverbruik en exploitatie (Bouwstenen, 10 augustus 2016)
- Nieuwsbericht ‘Financiering verduurzaming geregeld’, Breda heeft akkoord van de raad (Bouwstenen, 25 juli 2016)
- Nieuwsbericht 'Duurzaam op weg', met onderzoek bbn (Bouwstenen, 13 juli 2016)
- Persoonlijke verhalen van verduurzamers
- Informatiepagina over Duurzaam en fris
Reactie toevoegen