De gemeente Amsterdam constateert dat het operationeel beheer van wijkaccommodaties geen probleemeigenaar heeft. Elke keer wordt het anders geregeld. Vergelijken is niet mogelijk. De Stadsdelen en het (centrale) vastgoedbedrijf van de gemeente Amsterdam hebben aan de Unit Maatschappelijk Vastgoed van Amsterdam gevraagd te starten met een proces van kennisdeling en organisatieontwikkeling rondom sociale accommodaties. Melger Seebregts van deze unit komt tot een opmerkelijke conclusie. Hij stelt vast: Exploitatiegegevens niet vergelijkbaar Besparingen die niets opleveren Lees hier de notitie Kennis delen rondom beheer en exploitatie van sociale accommodaties.
Met andere woorden: de wil om samen te werken is er wel; maar de verschillen in aanpak bij de afzonderlijke accommodaties zijn zo groot dat samenwerking weinig zin heeft. Wat Seebregts opvalt is dat de programmatische inhoud wordt aangestuurd door de afdeling Welzijn van het Stadsdeel, dat het vastgoed wordt gemanaged door de afdeling Vastgoed, maar dat het vraagstuk van beheer en exploitatie in niemandsland ligt. Beheer en exploitatie worden telkens anders geregeld. Gevolg is dat de exploitatiegegevens zich onderling niet laten vergelijken. Er is dus ook geen norm voor wat goed of slecht is.
Melger Seebregts waarschuwt voor besparingen die niets opleveren. Het sociaal domein wil bezuinigen op stenen en niet op programma, daarom worden veel organisaties samengevoegd in een gebouw. Twee zaken worden vergeten:
Exploitatie is niemandsland
Bestanden
Reactie toevoegen