LinkedInYouTubeTwitter

Verduurzamen: leren door te doen

groepsfotoDe gemeente Amersfoort wil haar maatschappelijk vastgoed zoveel mogelijk zonder gas en CO2 neutraal verduurzamen. Astrid van Mil, bouwmanager verduurzaming gemeentelijk vastgoed, vertelt over de Amersfoortse aanpak. “Geld wordt niet per project toegewezen, marktpartijen werken in bouwteams met scenario’s en al doende sturen we bij. Randvoorwaarden om op deze wijze te werken zijn mandaat, rugdekking, ruimte voor fouten en flexibiliteit.”

Een pot geld

Astrid: “We werken hier met één pot geld voor het verduurzamen van de gebouwen. Het geld is niet toegewezen aan een specifiek gebouw. Dat maakt de besteding van het budget dynamischer en er kan gemakkelijk tussen projecten worden geschoven. We hebben budgetten voor de aanpak van 60 gebouwen, verdeeld over 6 jaar. Via typologie van gebouwen hebben we op basis van eenheidsprijzen per m2 een inschatting van de kosten gemaakt.”

Markt laten meedenken

“Marktpartijen zijn via een aanbesteding, begeleid door Republiq, gevraagd om een plan te maken”, gaat Astrid verder. “We hebben daarbij een nieuwe aanpak ontwikkeld. De aannemer stelt samen met de installateur in een bouwteam verschillende opties op voor het verduurzamen van een gebouw. De gemeente, samen met SRO als verhuurder, kiest hieruit.”

Snelheid behouden

Het is al met al een complexe opgave. Astrid: “Het lukt niet om de verduurzaming op te pakken binnen de staande organisatie. Na een Europese aanbesteding worden samenwerkingsovereenkomsten met 5 aannemers afgesloten voor minimaal 4 jaar en het projectteam uitgebreid. Amersfoort wil de snelheid erin houden. Om aannemers optimaal in te zetten en een betrouwbare opdrachtgever te zijn, starten alle aannemers met engineering voor meer gebouwen tegelijkertijd. Dit blijkt een gouden greep om vertraging, ten gevolge van netcongestie, omgevingsvergunning of afstemming van uitvoeringsplannen terwijl het gebouw in gebruik is, op te vangen.”

Denk groot en klein 

“Winst wordt niet alleen behaald in grote maatregelen”, zegt Astrid. “Er zijn ook quick wins. Onze beheerder SRO is gestart met het vervangen naar LED en het installeren van zonnepanelen op daken. LED en PV vertegenwoordigen bijna 60% van de totale CO2 besparing in 2020-2023.”

Blijf praten en leren

Ondanks de voortvarendheid blijft er ruimte om gaandeweg te leren en bij te sturen. Astrid: “Oplossingen, handleidingen en formats worden al doende ontwikkeld. Denk aan prestatiemeten, energiemonitoring en rapportage over geld en CO2. Wat in praktijk niet werkt wordt besproken en aangepast. We leren door te doen. Binnenkort gaan we met elkaar om tafel om van de eerste gebouwen te leren en onze werkwijze aan te passen.”

 

 

Meedoen? Dat kan

Help mee de maatschappelijk vastgoedportefeuille te verduurzamen en deel ook jouw kennis als partner in het Bouwstenen-netwerk. 

Image
Yes you can oranje

Meer informatie:

  • Presentatie Astrid van Mill tijdens chefs vastgoed (september 2024) 
  • Webinfo: Aanpak verduurzaming Amersfoort
  • Webinfo: Duurzaam en fris

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.