Voor de Najaarsbijeenkomst schreef Vincent Thunnissen van de gemeente Apeldoorn een bijdrage over kleine scholen, de plek van het onderwijs en de kamerbrieven van staatssecretaris Dekker. In tijden van krimp moet je innovatief zijn.
En een flink uithoudingsvermogen hebben, blijkt uit de slag om Kats. In 2013 werd het besluit genomen tot sluiting van de laatste school in Kats, een dorpje van ruim 400 inwoners in Zeeland.
De brieven van Dekker
Sindsdien is er onderzoek gedaan, heeft staatssecretaris Dekker diverse brieven geschreven en is er meer mogelijk. En Kats is blijven strijden om haar voortbestaan.
Vincent Thunnissen, zoon van een juf op een 2-klassenschool, dook op verzoek van Bouwstenen in de brief van Dekker van mei 2015 en schreef er bijgaand artikel over. Op verzoek van Gertjan van Midden van de PO-Raad staat dit onderwerp ook geagendeerd tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 3 december 2015. Die dag gaan ze met elkaar en andere belangstellenden in gesprek over de toekomstige plek van het onderwijs.
Herverkaveling nodig
In het artikel biedt Thunnissen ook denkrichtingen voor de toekomst aan. Wat te denken bijvoorbeeld van centraal een volledige school inclusief bovenbouw, en in omliggende dorpen satellietscholen voor alleen de onderbouw (groepen 1 tot en met 5), inclusief kinderdagopvang en buitenschoolse opvang? Hij kent fijnmazige maar dunbevolkte plattelandsgebieden waar zo’n model prima kan. In het voortgezet onderwijs bestaan dergelijke constructies al. En wat te denken van vermindering van het aantal scholen, en gelijktijdig - door een soort van ‘herverkaveling’ - waarborgen van de identiteit én van vernieuwing? Want de krimp van het aantal leerlingen en scholen loopt gelijk op met een verhoogde vraag van ouders naar meer variëteit in het aanbod.
Meer informatie
- Het volledige artikel ‘De slag om Kats’ (Vincent Thunnissen, november 2015)
- ‘Kamerbrief over behoud kleine scholen’ (Staatssecretaris Dekker, Ministerie OCW, mei 2015)
- Nieuwsbericht ‘Meer maatwerk onderwijs mogelijk’ (Bouwstenen, juni 2014)
- ‘Kamerbrief over maatregelen leerlingendaling PO en VO’ (Staatssecretaris Dekker, Ministerie OCW, mei 2014)
- Bouwstenen-publicatie ‘Kiezen én delen; huisvestingsconcepten voor kinderopvang en onderwijs’ (Bouwstenen, december 2013), waarin een knip wordt gepresenteerd als voorgesteld in dit artikel.
- Nieuwsbericht ‘Kleine school moet verdwijnen’, met het artikel ‘Wat is er mis met kleine scholen?’ dat Vincent eerder schreef. (Bouwstenen, juni 2013)
De brieven van Dekker kunnen consequenties hebben voor de plek van het onderwijs. Thunnissen gaat hierover in gesprek met Gertjan van Midden van de PO-Raad en anderen, tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal op 3 december 2015. U bent van harte welkom, aanmelden is nog mogelijk.