Gemeenteraden vergaderen over de begroting 2022, maar raadsleden hebben vaak geen idee waarnaar te kijken als het om vastgoed gaat.
Dat blijkt uit gesprekken die Bouwstenen voerde met diverse raadsleden uit zowel grote als kleine gemeenten.
Geen idee waarnaar te kijken
Als het raadslid geen vastgoed in zijn of haar portefeuille heeft kijkt hij of zij meestal niet naar dit onderdeel in de begroting. Raadsleden met onderwijs, wijkontwikkeling of sociale vraagstukken in hun portefeuille hebben vaak geen idee waarnaar te kijken, zeggen ze zelf.
"Ik bluf me op dit onderwerp door de vergadering heen en volg het oordeel van een partijgenoot die hier beter in zit", zegt een raadslid.
Beperkt inzicht
Als een raadslid al ergens naar kijkt, is het naar het aantal panden en de onderhoudskosten. Meestal staat er ook niet meer in. De begroting geeft de raad onvoldoende inzicht om het beleid te controleren, vinden sommige raadsleden. Een deel van de ambtenaren werkzaam in het maatschappelijk vastgoed is daarmee eens, bljjkt uit een enquete.
Raadsleden die meer inzicht willen, moeten de informatie vaak ophalen uit andere beleidsstukken of aanvullende vragen stellen. Die worden in de praktijk ook gesteld en gaan bijvoorbeeld over de verduurzaming, toekomstplannen voor specifieke panden, bezetting, leegstand en ideeen voor herbestemming of over toegankelijkheid en inclusiviteit.
Meer inzicht nodig
Dion Meuwissen is raadslid in de gemeente Vught en heeft financiën in zijn portefeuille. Hij vindt het een goede zaak als er in de begroting meer aandacht voor maatschappelijk vastgoed komt. “De boekwaarde zegt niet alles. Je kunt er bijvoorbeeld niet aan aflezen wat de kwaliteit van een pand is en of wanneer een pand aan vervanging toe is. De raad moet vanuit zijn controlefunctie alert zijn op te hoge boekwaarden en ook meer naar andere waardes kijken. Soms wil je ook terugkijken in de tijd om te zien wat de ontwikkelingen zijn.”
Liever niet meer inzicht
Niet iedereen is het met hem eens. Een algemeen beeld over de panden en de kosten is voor de raad voldoende, vinden zij. Anders bestaat de kans dat de raad zich met beleidsvragen gaat bemoeien. Veel raadsleden hebben sowieso geen inzicht in financiën, krijgen we mee. Ook een groot deel van de ambtenaren die in het maatschappelijk vastgoed werkt vindt dat raadsleden in de begroting voldoende informatie over vastgoed kunnen vinden.
Meedoen?Wat vind jij van de inhoud van de gemeentelijke begroting als het om maatschappelijk vastgoed gaat. Krijgen raadsleden voldoende inzicht om hun taak uit te voeren? Hoe kan het beter? Denk mee op de Maatschappelijk Vastgoeddag op 9 december 2021. Daar presenteren we ook de resultaten van ons ontwikkelwerk rond de begroting. Je kunt je hier aanmelden! |
|