Nu de verkiezingen voor de gemeenteraad zijn gehouden kan het college worden gevormd. Collegiaal bestuur rond voorzieningen en vastgoed is echt een must, vinden ervaren bestuurders.
Nieuwe ontwikkelingen rond wonen, zorg, welzijn, de bezuinigingen en ambities op onderwijsgebied vergen nogal wat bestuurlijke slagkracht. Ook als het gaat om het vastgoed daarvoor. Want er gaat veel geld in om en er ligt een groot leegstandsrisico op de loer als er niet goed wordt gestuurd.
Gert Boeve, oud-wethouder in Amersfoort, pleitte eerder al voor een wethouder vastgoed bij alle gemeenten. Ruim 60% van de mensen uit onze peiling vonden dat een goed idee. Dus vroegen we ervaren rotten in het veld naar hun ervaring.
De wethouder in Nijmegen
Hannie Kunst, is sinds 2010 wethouder maatschappelijk vastgoed in Nijmegen en één van de weinige vastgoedwethouders in het land. Dat zij vastgoed in haar portefeuille kreeg is niet geheel toevallig. Zij werkte jarenlang voor een corporatie en vastgoed heeft dan ook altijd haar belangstelling gehad.
Hannie Kunst: “Ik heb gemerkt dat er nog een hele professionaliseringsslag kon worden gemaakt en het is mooi daar nu de resultaten van te zien. Groot voordeel is dat bundeling leidt tot meer kwaliteit, grote kansen voor duurzaamheid, een hogere bezettingsgraad en kostenbesparing. Risico is dat je met de 'stenen' los komt van de inhoudelijke vraagstukken rond cultuur, sport, welzijn en onderwijs. Intern en extern verbindingen hebben en blijven zoeken is dan ook een wezenlijke succesfactor.” Nijmegen heeft de afgelopen jaren flink wat slagen gemaakt als het gaat om professionalisering en de doordecentralisatie van de onderwijshuisvesting.
Collegiaal bestuur in Utrecht
De Utrechtse wethouder Victor Everhardt is het met haar eens, bleek tijdens een bestuursbijeenkomt van Bouwstenen eind 2013. Volgens hem is het in deze tijd echt nodig om bestuurlijk intensief samen te werken op het gebied van (maatschappelijk) vastgoed. Want je komt er in de praktijk en met je partners niet goed uit, als het bestuurlijk niet goed wordt aangestuurd.
Dat vindt ook Rinda den Besten, nu voorzitter van de PO-Raad, maar daarvoor wethouder in datzelfde Utrecht. Rinda den Besten: “Wij hadden in Utrecht het onderwijs bij de éne wethouder, welzijn & zorg bij de ander en jeugdzorg bij mij, met dus ook vooral die transitie bij mij. Je moet dan ongelooflijk samenwerken om het goed te regelen en om ook goed antwoord te bieden op al die ingewikkelde vragen van nu. En als wethouders dat doen en daar goed op sturen, gaan ambtenaren dat ook doen.”
Enorm belang
Ook op LinkedIn-groep van Bouwstenen wordt het idee van één wethouder vastgoed ondersteund. Zo schrijft Peter Smolders, manager Vastgoedinformatiediensten bij GeoTax: “Het zou een goede zaak zijn. Het belang is zowel maatschappelijk, organisatorisch als financieel enorm. Om vaart te kunnen maken is één politiek en bestuurlijk coördinatiepunt essentieel. Veel gemeenten hebben de problematiek wel op de agenda staan, maar weten niet echt concrete stappen te zetten, om het vanaf de basis goed te organiseren. Door eerst de vastgoedinformatie; basisinformatie, contractinformatie, technische, commerciële en financiële informatie goed op een rij te zetten om vervolgens vervolgstappen te zetten.” Volgens Peter de enige juiste weg om weloverwogen keuzes te kunnen maken naar een toekomstbestendige kernportefeuille.
Meer informatie
- Interviews met Boeve: ‘Stel na gemeenteverkiezingen wethouder vastgoed aan’ (Vastgoedmarkt, februari 2014) en ‘Gemeenten hebben wethouder voor vastgoed nodig’ (Binnenlands Bestuur, februari 2014)
- Aangehaalde discussie op de LinkedIn-groep van Bouwstenen
- Leegstandscijfers maatschappelijk vastgoed, de opgave rond zorgvastgoed en handvaten voor verbetering en andere info op de website van Bouwstenen
- Resultaten peiling over wethouder en over het werk aan de winkel
Bouwstenen-activiteiten (voor bestuurders)
Binnen Bouwstenen draait een Bestuurlijk Netwerk. (Nieuwe) bestuurders kunnen zich hier aanmelden.
Partijen die hun vastgoedmanagement (in 7 stappen) op orde wil brengen verwijzen we graag naar dit artikel. Rond stap 2 (breng de portefeuille in kaart en beschikbare systemen om ze in beeld te houden) organiseren we een binnenkosrt een bijeenkomst (wordt vervolgd).
Wilt u op de hoogte blijven van het platform-nieuws en activiteiten rond maatschappelijke voorzieningen en vastgoed? Meldt u dan nu aan voor de digitale nieuwsbrief.
Reactie toevoegen