De publicatie 'Breda binnenste buiten' toont geslaagde transformaties in Breda, geeft inzicht in wat er nog leeg staat en tips voor initiatiefnemers die panden willen transformeren.
De gemeente wil het bestaand stedelijk gebied zo optimaal mogelijk gebruiken. Breda geeft de voorkeur aan transformatie van leegstaand vastgoed, boven sloop/nieuwbouw. Ook als het gaat om maatschappelijk vastgoed.
Positief
Merel Mulders, projectmanager transformatie en leegstand bij Breda: "We willen leegstand uit de negativiteit halen en het als kans gebruiken. Met deze publicatie willen we laten zien dat Breda goed op weg is als het om transformatie gaat en ook welke uitdagingen er nog liggen. De markt blijft steeds in beweging. Wij willen daar als gemeente telkens op inspringen en partijen aan elkaar verbinden."
Open en transparant
Merel adviseert andere gemeenten hetzelfde te doen: "Wees positief, open en transparant. En transformeer niet alles naar woningen. Ook andere functies zijn mogelijk. En kijk naar tijdelijke invullingen. Die bieden ook kansen voor een gebouw en een gebied. Vooral ten tijde van de gemeenteraadsverkiezing wordt er snel wat geroepen. Maar het gaat niet alleen om de snelheid waarop iets gebeurt, maar ook om de kwaliteit van de fysieke omgeving."
Nieuwe bestemmingen
In de publicatie staan tientallen voorbeelden van transformaties. Zo is een bibliotheek getransformeerd tot studentenhuisvesting, een school tot vergaderplek, een klein kantoor bij het station tot jongerenhuisvesting, een voormalig ziekenhuis en kerk tot school.
Meedoen? |
Meer informatie
- Publicatie 'Breda binnenste buiten'
- Informatie 'Transformeren en innoveren'
- Column over de Grote Ruimtelijke Reshuffle
- Publicatie 'Maatschappelijk vastgoed in de etalage'
- Netwerk Makelpunten
- Ontwikkelwerk hergebruikmaatschappelijk vastgoed
- Afwegingskader renovatie-nieuwbouw
- Website Ruimte om te wonen