De gemeente Borne zoekt voor een leegstaande school een passende bestemming. Iedereen mag ideeën aandragen. Een goed gedocumenteerd voorbeeld van een uitnodigende herbestemmings- en verkoopprocedure.
De basisschool, die midden in een woonwijk staat, is sinds augustus 2015 niet meer in gebruik. De gemeente heeft voor de herbestemming een speciale website in het leven geroepen.
Zoeken naar mogelijkheden
Op deze site staat veel informatie, onder andere over:
- Het gebouw en de omgeving; omvang, plattegronden, etc.
- Wat de gemeente wil; goede invulling en financiële opbrengst
- Wat wel en niet kan; geen herrie en stof, eventueel ook huur of gedeeltelijke invulling
- Wat de gemeente wil doen om het mogelijk te maken; bestemmingsplan aanpassen
- Hoe de procedure eruitziet; inspiratieavond en selectie inzendingen met data
Out-of-the-box ideeën welkom!
Uitgangspunt is dat alles moet kunnen. De gemeente stelt niet of nauwelijks randvoorwaarden om zo ‘open minded’ mogelijk de ideeënfase in te gaan. Daarom zijn maar drie doelen aan de opgave meegegeven: het idee moet ‘betekenis hebben voor de plek’, het moet duurzaam zijn en haalbaar. Een goede financiële opbrengst is dus niet per se van belang. Suzanne Swart-Beekhuis van de gemeente Borne: “Deze aanpak is een zoekproces, waarbij het einddoel vooraf duidelijk is, maar de stappen naar dat einddoel toe nog niet. Dat maakt het lastig, ook in de communicatie richting de buurt. Toch hopen we met deze aanpak een breed gedragen plan te krijgen en de kans op succes zo groot mogelijk te maken.”
Open panden dag
Op dinsdag 26 april 2016 wordt in het schoolgebouw een inspiratieavond gehouden. Tijdens die bijeenkomst worden enkele presentaties gegeven over het proces en over de mogelijkheden die er zijn. Belangstellenden kunnen dan ook een kijkje in de school nemen.
In diverse gemeenten in Nederland leven vergelijkbare ideeën voor leegstaande panden en het organiseren van een open lege panden dag, analoog aan open monumentendag, waar eigenaren, buurtbewoners, mogelijke gegadigden en de gemeente (als vergunningverlener en/of eigenaar) met elkaar in gesprek gaan over de mogelijke herbestemming van een concreet object.
En dan...
Het vervolgproces in Borne hangt af van het aantal kansrijke inzendingen. Een gemeentelijk beoordelingsteam bekijkt alle inzendingen en beslist vervolgens over de verdere stappen. Daarbij worden twee scenario’s genoemd: bij weinig inzendingen maakt het team de voorselectie voor het College, bij veel inzendingen volgt een ideeënexpositie waarbij het aanwezige publiek mee mag stemmen.
Meer info over de verkoop van de school
- De gemeentelijke website 'Borne schoolt om' over de herbestemming van de school
- Achterliggende informatie bij de school in Borne waaronder collegebesluiten, enz.
Meer info over verkoop maatschappelijk vastgoed
- Info over Herbestemmen, transformeren en renoveren
- Info over verkoop
- De website Ruimteomtewonen.nl met voorbeelden van gerealiseerde en nog te realiseren herbestemmingen (door iedereen te gebruiken)
- Nieuwsbericht 'Vastgoed om in te wonen', over o.a. bijeenkomst in Amsterdam waar het idee 'open panden dag' is ontstaan (Bouwstenen, november 2015)
Bouwstenen-activiteiten
- Het netwerk Overmaat als Oplossing
- Ontwikkelwerk Ruimte om te wonen
- Oproep voor geslaagde transformatievoorbeelden (goed gedocumenteerd en liefst bottum-up)
Bel voor meer informatie over de activiteiten van Bouwstenen, het Expertteam Transformatie, Ruimte om te wonen en Open panden dagen naar Ingrid de Moel, 06 - 5231 0845.
Reactie toevoegen