Vastgoed- en facilitymanagers lijken terughoudend in het toepassen van BIM. Is dat onbekendheid? De Bouw Informatie Raad heeft recent een kennisposter gepubliceerd met de mogelijkheden.
BIM staat voor Bouw Informatie Model(lering). Volgens Fred Kloet, werkgroeplid van de Bouw Informatie Raad, is BIM “een digitale presentatie van functionele en fysieke karakteristieken van een bouwwerk, waardoor u sneller kunt werken en fouten kunt voorkomen.” Fred Kloet is tevens mede-initiatiefnemer van het vergelijkende onderzoek naar managementsystemen binnen Bouwstenen. Hij ziet veel in systeemintegratie.
Booming?
De betekenis van BIM houdt volgens Fred Kloet niet op met de oplevering van een gebouw. Het begint dan pas. In dit kader verwijst hij graag naar het filmpje ‘Bim, Bam, Boom’ waarin wordt benadrukt dat de waarde van BIM vooral in de exploitatiefase ligt.
BIMvol mogelijkheden
Bijgevoegde kennisposter van de Bouw Informatie Raad geeft een overzicht van alle mogelijke BIM-toepassingen. Bij het gebruik van BIM voor gebouwbeheer spelen de leveranciers van informatiesystemen een belangrijke rol. Daarbij is het volgens Fred Kloet mogelijk de volgende opbrengsten te genereren:
- 80% besparing op het aanpassen van tekeningen en modellen,
- 25% besparing op MJOP-inspecties,
- 50% minder tijd kwijt aan zoeken van informatie,
- Sterke vermindering van faalkosten tijdens bouw en exploitatie,
- Real-time informatie over prestaties van gebouwen en facilitaire diensten.
Of deze verwachting in de praktijk kan worden waargemaakt moet nog blijken.
Vergelijkend warenonderzoek
Bouwstenen doet een vergelijkend warenonderzoek naar informatiesystemen op het gebied van vastgoed- en facility management. Daarbij wordt ook gekeken naar de integratie(mogelijkheden) met BIM.
>>> Deel hier uw ervaringen met een managementinformatiesysteem
Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 3 december zullen de resultaten van het uitgebreide onderzoek worden gepresenteerd in de vorm van een publicatie, een workshop en een speciaal managementsystemen-gedeelte op de Kennismarkt.
Meer informatie
- De BIR-kennisposter
- De website van het BIM-loket en de website van de Bouw Informatie Raad
- Over het Bouwstenen-onderzoek naar informatiesystemen
- De speciale website rond de Najaarsbijeenkomst; met een uitgebreid programma, de sessie over managementsystemen en andere sessies, de publicaties, Kennismarkt en mogelijkheid om aan te melden.
Reactie toevoegen