LinkedInYouTubeTwitter

Bezuinigen met vastgoed

geld3Welke gemeente kijkt er niet naar haar eigen vastgoed om de noodzakelijke bezuinigingen te realiseren. En gebeurt dat wel op een slimme manier? FAMO organiseert  begin april 2011 vier regiobijeenkomsten over dit onderwerp in samenwerking met BNG en Bouwstenen voor Sociaal.

 

Het gemeentelijk vastgoed heeft een geschatte (WOZ) waarde van 40 miljard. 75% daarvan hoort tot het zogenaamde maatschappelijk vastgoed, gebouwen voor onderwijs, cultuur, zorg, opvang, welzijn, sport enzovoort.

 

Er gaat in maatschappelijk vastgoed veel geld om. Het is daarom niet verwonderlijk dat gemeenten dit vastgoed 'meenemen' in hun bezuinigingsoperaties. Het 'snel' verkopen van vastgoed is een optie die door veel gemeenten wordt overwogen. De kans is echter groot dat de eventuele opbrengst daarvan, sowieso al lager vanwege de marktomstandigheden, teniet wordt gedaan door extra kosten op de langere termijn. Kan dat niet slimmer?!

 

Veel gemeenten bewijzen dat het slimmer kan. Door het land heen worden strategieën en maatregelen beproefd die kostenbesparend zijn zonder daarbij de sociale opgave tekort te doen. Dat varieert van publiek private samenwerking bij nieuwe investeringen tot zelfbeheer door bewoners en van het optimaliseren van de bezetting van gebouwen tot het maken van een slimme deal met woningcorporaties.

 

'Slimmer met vastgoed' is een reeks seminars waarin deze strategieën en concrete maatregelen in één middag over het voetlicht worden gebracht. Deze reeks wordt aangeboden door de vakgroep Financiën & Control van de FAMO in samenwerking met BNG en Bouwstenen voor Sociaal.  De seminars zijn bedoeld voor alle bestuurders en professionals van gemeenten die betrokken zijn bij het vraagstuk van maatschappelijk vastgoed. De achtergrond van deze betrokkenheid kan zeer divers zijn; die kan financieel van aard zijn, vastgoedmatig of juist sociaal.

 

Clik door naar het programma en andere gegevens.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.