LinkedInYouTubeTwitter

Beleidsinfo in de kinderschoenen

InformatiemanagementBeleidsmensen en informatiemanagers hebben nog niet veel oog voor elkaar als het gaat om maatschappelijke voorzieningen en vastgoed blijkt uit het congres Overheid 360°.

 

Op het congres, georganiseerd door VNG/KING, dat op 22 april 2015 plaatsvond, waren veel gemeentelijke informatiemanagers en aanbieders van techniek aanwezig. Weinig beleidsmensen en weinig antwoorden op beleidsvragen.

 

De rol van de burgerDichte snoepdoos
Ondanks het programma rond de digitale overheid en de rol van de burger in de informatiesamenleving, ging het wel over wat de overheid van de burger weet en privacy, maar niet of nauwelijks andersom; wat de burger van de overheid mag weten. Ook wat de voordelen zijn van informatie-uitwisseling kwam niet uit de verf. De burger geeft veel informatie prijs, maar de informatie-snoepdoos van gemeenten (t.b.v. de beleidsvorming) lijkt nog redelijk dicht.

 

Snuffelen en zoeken in twee werelden
Het congres en gesprekken met diverse gemeenten laten zien dat het voor zowel beleidsafdelingen als informatiemanagers van gemeenten nog zoeken is wat ze aan elkaar kunnen hebben. Bij de meest concrete workshop over het huisvesten van vluchtelingen op de tweede dag van het congres, zaten vier vrouwen, waarvan drie bij het programma betrokken.

 

Het Negenvlaksmodel van Maes et al.Gewone taal
In het nadenken over informatiemanagement is het Negenvlaksmodel van Rik Maes, hoogleraar informatiemanagement aan de UvA, een handig hulpmiddel, geven diverse medewerkers van gemeenten ons mee. De presentatie van Maes tijdens het congres was informatief, leuk en goed te volgen. Dat laatste was ook één van zijn boodschappen; praat in normale taal met elkaar. Wat wil je weten en waarom? Waar raakt het je? Wat is voelbaar, denkbaar, meetbaar en haalbaar? 

 

Belangrijke taak voor curator
Bij het verbinden van de twee werelden speelt de contentcurator een belangrijke rol. Deze heeft tot taak beleidsrelevante vragen op te scharrelen, in de veelheid van beschikbare informatie de juiste informatie te vinden en deze te duiden voor een bepaald publiek. Een rol die expliciet moet worden belegd en waarvan er een aantal op het congres rondliepen. Als het om informatie over (het gebruik van) vastgoed gaat valt wellicht ook wat te leren van het waterbeheer, waar veel wordt gemeten en vertaald.

 

Goed te weten
Positief was de ontdekking dat we in Bouwstenenverband best goed bezig zijn. 'Informatie op orde', als voorwaarde om het er met elkaar over te kunnen hebben, staat hoog op de samenwerkingagenda. Diverse activiteiten hadden goed op het congres gepast. Denk aan ICT-oplossingen om vraag en aanbod van sociale ruimte bij elkaar te brengen, het in kaart brengen van leegstand via big en open data (samen met Geonovum) en ICT-oplossingen om de eigen gegevens op orde te hebben/krijgen en (beter) te gebruiken voor beleidsrelevante zaken zoals risicomanagement.

 

Ook goed om te weten dat er ook voor ons nog een wereld te winnen valt. Daarom komen we graag in contact met informatiemanagers en curatoren die hun kennis met het werkveld rond voorzieningen en vastgoed wil delen.

 

Meer info over informatiemanagement

 

Bijeenkomst risicomanagement
Op maandag 9 mei organiseren we een bijeenkomst over risicomanagement. We kijken daarbij expliciet naar de informatie die nodig is om verschillende typen risico's te identificeren en beheersen. Deze bijeenkomst is gratis voor gemeenten, scholen, corporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en partners van Bouwstenen. Ook informatiemanagers van gemeenten zijn van harte welkom. U kunt u hier aanmelden.

 

Bijeenkomst beleidsinfo

Ook organiseren we binnenkort met het Bouwstenen-netwerk Gemeenten, voorzieningen en vastgoed een bijeenkomst over digitale beschikbaarheid van beleidsinfo.

 

Zoekvragen

Voor informatiemanagers die 'los' willen en/of veel ervaring hebben, treft u hier een aantal zoekvragen rond overmaat als oplossing. Wie lost ze op. Welke datasets kunnen hierbij worden gebruikt? Wie maakt een mooi voorbeeld van een uitwerking? Onze eigen content curator ziet uw reactie graag tegemoet!

 

Overige activiteiten

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.