Er is de komende tijd veel werk te verzetten in het maatschappelijk vastgoed. Daarvoor zijn meer mensen nodig en slimme bedrijfsprocessen, zonder rompslomp. Jongeren kunnen goed helpen belemmerende bedrijfsprocessen bloot te leggen en de organisatie op te frissen. In zijn boek 'Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties' legt Aart Bontekoning uit hoe.
Houdbaarheidsdatum voor bedrijfsprocessen
Het boek geeft inzicht in hoe het talent van de toekomst, de millennials en generatie Z, werken en wat ze beweegt. Ook veel tips hoe deze jong volwassenen binnen te halen en te houden. Bontekoning heeft er verstand van. Hij is sociaal psycholoog en baseert zich op veel onderzoek. Zijn stelling is dat allerlei bedrijfsprocessen, zoals leiden, samenwerken en communiceren, een houdbaarheidsdatum hebben. Als die datum is bereikt, ga je dat merken: het neemt de energie en het werkplezier weg. De jongste generatie is hier het gevoeligst voor. Een mooie metafoor hierbij is de mobiele telefoon. Als je hier geen updates op draait, dan werkt de telefoon nog wel, maar steeds trager. Daarbij benut je ook lang niet alle nieuwe mogelijkheden die er ondertussen op de markt zijn.
Geen taakje; doe dit of dat
In zijn boek staat Bontekoning eerst uitgebreid stil bij de specifieke kenmerken van de verschillende generaties en hoe ze werken. De wijze waarop generaties zijn opgevoed speelt daarbij een grote rol. Autoritair gedrag (doe dit of dat) roept volgens Bontekoning bij jongeren vooral weerstand op. Ze willen weten waarom (het doel) en bepalen daarna of ze hieraan willen meewerken. Dat kan in een taakgerichte organisatie, met veel oudere werknemers tot frictie leiden, waardoor de jongeren hun energie verliezen en op zoek gaan naar een andere baan.
Mix van ervaring en frisheid
Volgens Bontekoning is de jongste generatie goed in staat oude patronen te doorzien en te verversen. De uitdaging is om de ervaring en kracht van de oudere generaties op een goede manier te mixen met de frisheid en meerwaarde van de jongere generatie. Om hiervoor meer houvast te bieden introduceert Bontekoning de generatiewerk-aanpak met zaken waarmee verschillende generaties elkaar kunnen vinden.
Niet eindeloos vergaderen
Zo blijken alle generaties last te hebben van dezelfde energievreters, waaronder eindeloos vergaderen (zonder duidelijk doel), het niet nakomen van afspraken of steeds gevraagd worden je goede idee op een A4 te zetten, waar dan vervolgens niets mee gebeurd. In de top 5 energiegevers zitten meer verschillen. Jongeren floreren vooral op vrijheid om nieuwe dingen te doen, met een warm contact en positieve feedback om dat ook voor elkaar te krijgen. Ze willen geen manager die voor hen denkt maar met hen meedenkt.
Veranderen gaat niet vanzelf
De routines in een organisatie veranderen is niet makkelijk en zal over een lange periode aandacht vragen. Niet meegaan in de heersende hiërarchie en eerlijk zijn naar elkaar over hoe je zaken ervaart vraagt moed en openheid van iedereen en ondersteuning van de leidinggevende. Maar als dat lukt is het een mooie manier om mensen meer vanuit hun energie te laten werken. Tegelijkertijd vergroot het de kans dat er nieuwe wegen worden gevonden om eigentijdse diensten en producten te maken.
Meedoen?De inhoud van dit boek is op allerlei manieren onderwerp van gesprek tijdens het Bouwstenen-traineeprogramma. Meer weten over dit programma? Neem dan contact op met Saskia Schouten via 033-2584337 of mail naar trainees@bouwstenen.nl.
|
|
Meer informatie
- Traineeprogramma
- Boek bestellen bij Aart Bontekoning.com voor € 24,99