LinkedInYouTubeTwitter

Almere zet de trend

vastgoedIn tegenspraak of voorbode van een zelfde trend. In Almere wordt een theaterschool geopend en een deel van een kunstcentrum gesloten. Ook in  Amersfoort wordt met functies geschoven. Wat is hier aan de hand?

 

 

Almere kwam recent twee keer in het nieuws met maatschappelijk vastgoed. Eén keer met de opening van een theaterschool en één keer met de gedeeltelijke sluiting van het lokale kunstencentrum. Vlak darn a speelde een vergelijkbaar tafereel zich in Amersfoort af. Wat was er aan de hand.

 

Almere

 

Op donderdag 10 februari werd in de nieuwbouwwijk Almere Poort het Arte College geopend. Deze nieuwe middelbare school richt zich, naast de gewone lessen, op theater. De directeur van de school is er duidelijk over. Dat is leuk en nuttig voor de kinderen maar ook goed voor de concurrentiepositie van de school. Kijk naar Rector Roosje Passchier over het concept van Arte College.

 

In hetzelfde Almere werd aangekondigd dat de culturele activiteiten van kunstencentrum de Kunstlinie, de Almeerse volksuniversiteit, voor een groot deel naar buurthuizen en scholen overgeheveld dienen te worden. In het gloednieuwe gebouw van de Kunstlinie ontstaat dan ruimte voor andere culturele bedrijvigheid. In Almere schijnt daarvoor, volgens wethouder Berdien Steunenberg, veel interesse te zijn. Bekijk hier het filmpje.

 

Amersfsoort

 

Ook in Amersfoort gaat het over culturele functies en podiumactiviteiten. De ambities van het culturele aanbod blijven gelijk, volgens de gemeente. Om het financiele plaatje van de gemeente rond te krijgen wordt alleen de invulling anders. De wethouder zet het geld liever in voor cultureel programma dan voor specifiek cultuur vastgoed, zo geeft zij aan. Er komt geen podium capaciteit in de stad bij. Het podium in de recent gebouwde MFA in Vathorst moet voldoende zijn voor scholen en amateurkunstenaars. Het vorig jaar geopende museum in de stad (de Kade) verhuist hemelsbreed zo'n 300 meter van een gebouw van de Rijksgebouwendienst naar het Eemplein. Voor het stedelijk poppodium moet een nieuwe oplossing worden gevonden. De rijksgebouwendienst moet op zoek naar een nieuwe huurder (zie ook hier). 

 

 

Trend

 

Op het eerste gezicht lijken de berichten uit Almere, waarbij aan de ene kant iets wordt geopend en aan de andere kant iets wordt gesloten of leeg komt te staan in tegenspraak met elkaar. Dat geld ook voor Amersfoort, waar eerst een theaterzaal in een buitenwijk wordt geopend en vervolgens in de stad de plannen niet meer doorgaan.

 

Beide berichten kunnen echter ook getuigen van dezelfde trend. Namelijkde de trend om instituties en locaties te ontkoppelen. Maatschappelijke dienstverleners verlaten hun eigen 'bastion' en zoeken (mede uit financiele overwegingen) plekken op die, letterlijk en figuurlijk, dichter bij de burger staan. Niet de burger is gast van de dienstverlener, maar de dienstverlener wordt is gast van de burger of zoekt de burger op, daar waar hij al veel is. Als het gaat om kunstonderwijs, bv. pianoles, zal dat af en toe bij de mensen thuis gebeuren. Zo gaat dat ook met taal- en lees-curssusen (o.a. voorleesexpressen).

 

Als de huiskamer te klein wordt kan het ook op locaties in de buurt. Daarbij valt het ook snel op scholen. Zie ook hier het voorbeeld van de bibliotheken die de scholen in trekken en hun eigen locatie opgeven.

 

De ontwikkelingen in Almere zijn niet alleen representatief voor de culturele sector. In de bespreking van het regeerakkoord is op deze plaats al gesignaleerd dat er zowel in zorg als sport een trend is om de 'wijken in te gaan'. We schreven toen:

  • Met betrekking tot (ouderen)zorg wordt gesteld (blz. 17): 'kwalitatief goede basiszorg moet zo dicht mogelijk bij de patiënt worden georganiseerd' en 'zorg die nu in ziekenhuizen wordt verleend, maar beter door de huisarts kan worden gegeven, gaat terug naar de huisarts'. Dit is ongetwijfeld een flinke impuls aan gezondheidscentra in buurten en wijken.
  • Een vergelijkbaar beleid wordt voor sport bepleit (blz. 20): 'Scholen, sportverenigingen en sportclubs zo dicht mogelijk bij mensen in de buurt (veiligheid)' en 'Sport- en sportvoorzieningen bij wijkplannen als integraal onderdeel voor verbetering leefbaarheid'.

 

En wat geldt voor de maatschappelijke sector geldt ook voor de commerciële sector. Ook daar vindt een ontkoppeling van institutie en locatie plaats. Werknemers van grote bedrijven worden niet meer dagelijks op kantoor verwacht. Ze werken thuis, bij klanten of op nieuwe (hippe) werklocaties bij stations en snelwegen.

 

Als deze trend zich verder door zet zullen ook scholen en kinderopvang hiermjee te maken krijgen.

 

Voorzieningenplanning

 

Al met al maken deze trends en de forse bezuinigingen het er voor gemeenten niet gemakkelijke op om in deze tijd een goed voorzieningenbeleid te voeren. Om van elkaar te leren en samen vooruit te komen gaan een aantal gemeenten aan de slag met een pilot rond voorzieningenplanning. Meedoen is mogelijk. 

 

Meer informatie over voorzieningenplanning

zie hier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.