Integrale Kind Centra (IKC’s) zijn de manier om kindvoorzieningen integraal aan te bieden. In Harlingen trekken ze het nog breder. Wethouder Glasbeek vertelt.
Eén dak, meer kansen
De IKC’s in Harlingen zijn een inhoudelijk samenwerkingsverband tussen primair onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, waarbij de pedagogische lijn door de schoolleiding wordt uitgezet. Peter Glasbeek, wethouder in Harlingen: “De gemeenteraad heeft in het voorjaar van 2013 tot de vorming van IKC’s besloten. De gemeente faciliteert dit met een geschikt gebouw en financiering van de kosten van de voorschool (peuterspeelzaal red.) voor drie dagdelen per week voor alle kinderen in Harlingen tussen 2 en 4 jaar. Vanaf 1 september 2013 zijn alle basisscholen als IKC gestart. Bij een paar scholen moet het gebouw nog worden aangepast. Nog niet alles verloopt vlekkeloos, maar de eerste stap is bewust snel gezet.”
Ambulante zorg in school
De zorgplicht van het primair onderwijs (inclusief de verantwoordelijkheden voortvloeiend uit ‘passend onderwijs’) en de gemeente (jeugdzorg) wordt uitgevoerd door een ambulant team voor jeugd en gezin. Dit team ondersteunt indien nodig kinderen, ouders en de IKC’s en het voortgezet onderwijs. Dit is een doorontwikkeling van het CJG netwerkoverleg naar een actiegerichte aanwezigheid op scholen en in wijken. Coördinatie van het ambulante team berust bij de GGD. Deze benadering van jeugd en gezin past op zijn beurt weer in de voorbereidingen die Harlingen op het gebied van decentralisaties van zorg en werk & inkomen aan het treffen is.
Najaarsbijeenkomst
Tijdens de najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 5 december zal wethouder Glasbeek van Harlingen zijn verhaal over de IKC’s vertellen. U kunt u hier nu al voor aanmelden. Tot 1 oktober geldt een vroegboekkorting.
Meer informatie
- Lees hier het volledige artikel over IKC's in Harlingen met daarin ook de eerste ervaringen van Tineke Geertsma, directrice St. Michaëlschool in Harlingen.
Reactie toevoegen