LinkedInYouTubeTwitter

Koploper leegstandsbeleid

TijdelijkDe gemeente Maastricht is koploper als het gaat om leegstandsbeleid, bleek 21 februari 2014 tijdens de presentatie van haar aanpak aan een breed publiek van binnen en buiten de stad.

 

 

Dat Maastricht met leegstand te maken zou krijgen was al langer bekend. In plaats van dit te ontkennen is Maastricht in 2011 actief met dit gegeven aan de slag gegaan. "Dat is vrij uniek," aldus Frank Strolenberg, Programmaleider Herbestemming bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, die de dag samen met Maastricht organiseerde.

 

TapijnkazerneMaastricht-LAB

Tima van der Linden legt de bezoekers uit dat de leegstandsproblematiek in Maastricht niet alleen door betere matching kan worden opgelost. "Er is gewoon te veel. Je kan de leegstand niet wegnemen, daar is domweg te weinig 'programma' voor, maar je kunt wel de plek beïnvloeden waar leegstand optreedt. Dat kan via de publiekrechtelijke weg (via gemeentelijke 'makelaarsrol' en ruimtelijk instrumentarium) en de privaatrechtelijke weg, daar waar de gemeente eigenaar is." Vooral bijzonder is de koppeling met de structuurvisie van de gemeente; waar accepteer je leegstand, waar niet en waar laat je het gebeuren?

 

Niet bang

Maastricht is niet bang zich kwetsbaar op te stellen en wil wijzer worden als het om de aanpak van leegstand gaat, blijkt de hele dag door. Tijdens het ochtendprogramma wordt de Maastrichtse aanpak vergeleken met die van andere gemeenten (Leiden, Deventer en Amsterdam), vooral om van te leren. ’s Middags krijgen de bezoekers een kijkje in de keuken van vier verschillende projecten. Problemen, ervaringen en dilemma’s worden openlijk besproken.

 

Gerdo van GrootheestSamenspel rond schatkaart

Bezoekers zijn getuige van de resultaten van een mooi staaltje samenspel tussen gemeenteraad, bestuur en diverse afdelingen in het ambtelijk apparaat. En als het aan de gemeente ligt, gaat ook de rest van Maastricht actief meedoen met het bedenken van oplossingen. Om dat mogelijk te maken presenteert Gerdo van Grootheest, wethouder 'leegstand en transformatie' van Maastricht, de leegstandskaart, die nog dezelfde dag wordt omgedoopt tot een schatkaart.

 

 

Wordt vervolgd

De Bouwstenen-werkgroep rond het wegwerken van de overmaat was goed vertegenwoordigd op deze dag. Pim Molmans maakte voor de werkgroep een verslag en Vincent Thunnissen van de gemeente Apeldoorn gaf ons zijn bespiegelingen rond leegstand. Genoeg stof om verder op te bouwen. En oh ja, Maastricht is partner van Bouwstenen en gaat ook in deze werkgroep meedraaien. Wordt vervolgd.

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.