LinkedInYouTubeTwitter

Meer zonnedaken

EnergieneutraalNatuur en Milieu heeft een actie om scholen aan zonnestroom te helpen. Er zijn steeds meer van dit soort initiatieven, waarbij (in coöperatief verband) zonnepanelen op daken worden geplaatst.

 

Zo is er bijvoorbeeld naast het initiatief van ‘Zon zoekt school’ van Natuur en Milieu, Zon@School van vereniging Duurzaam Soesterkwartier, die het afgelopen jaar in de gemeente Amersfoort mooie projecten voor elkaar heeft gekregen.

 

Meerdere varianten mogelijk 

Ronald Franken, senior adviseur duurzaamheid bij Atrivé: “Beide projecten tonen aan dat het mogelijk is: de één commercieel, de ander via een collectief van de buurt. Ze hebben elk een ander aanbod; organisatorisch, juridisch en financieel gezien.”

  • Bij ‘Zon zoekt school’ tekent de school een overeenkomst, waarna het proces van vergunningenaanvraag en plaatsing van de panelen in gang wordt gezet. De school heeft er geen sores aan. En de vergoeding voor het geheel ligt lager dan de kosten die normaal aan het energiebedrijf afgedragen zouden worden.
  • Zon@School helpt burgerinitiatieven door middel van het opzetten van een energiecoöperatie. De organisatie en financiën kunnen per project verschillen. Voor basisschool De Kubus hebben dertig buurtbewoners geld ingelegd in de energiecoöperatie voor de plaatsing van dertig zonnepanelen. De school heeft de panelen gekocht op afbetaling en zij betaalt de leden van de coöperatie 23 jaar terug met het geld dat zij bespaart op de energierekening.

BuitenonderhoudBeide constructies blijken te werken.

 

Tot een deal komen

Ronald Franken: "Het hebben van een business case is één ding, maar het grote probleem is vaak het tweede gedeelte; de organisatorische complexiteit en processen om het schoolbestuur, de gebouwbeheerde (vaak de gemeente), de financiën, de netaansluiting en juridische eigendommen allemaal te stroomlijnen en tot één deal te komen. Nog los van de vorm waarin dat uiteindelijk gegoten wordt; coöperatie óf bedrijf, of bijvoorbeeld door gebruik te maken van een overheidsregeling (beide partijen doen dat nu nog niet). Het is steeds zoeken naar de meest optimale variant; één van voorgenoemde twee of wie weet een derde."

 

Ervaringen vertalen

Franken: "We hebben de ervaring met zonne-energie bij woningcorporaties in kaart gebracht en de grote bottlenecks weg kunnen nemen. Zoiets zouden we ook graag voor scholen en gemeenten doen, zodat:

  • het pad vrij is voor partijen als ‘Zon@School’ en ‘Zon zoekt school’,
  • de scholen mee kunnen helpen aan duurzame invulling en ook de energierekening kunnen verkleinen,
  • gemeenten triggeren om mee te helpen aan deze uitrol.

 

Meer info

Op 25 maart 2014 is er een bijeenkomst van de Bouwstenen-werkgroep Verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Deze werkgroep staat ook open voor scholen.

 

Thema van deze bijeenkomst is duurzaam meerjaren onderhoud. Daarbij worden ook de thema’s vastgesteld waaraan in 2014 wordt gewerkt. Doel is door kennis te delen en samen op te trekken, allemaal beter vooruit te komen.

 

 

Zie ook

 

En de informatie op de website over:

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.