Bouwstenen zette zo'n 40 management-systemen op een rijtje en vergeleek ze onderling. Vooral de gebruikservaring is interessant.
Op het eerste gezicht
De sites van de leveranciers zijn wel informatief, maar geven geen houvast voor een onderlinge vergelijking.
- Sommige systemen zijn uitvoering beschreven, lijken alles te kunnen met een overvloed aan opties, aanvullende modules en mogelijkheden om uit te bouwen. Andere systemen zijn daarentegen zeer beknopt beschreven, waaruit niet duidelijk wordt waarin het systeem precies ondersteunt.
- Een enkeling heeft een filmpje; soms met wederom een beschrijving van het systeem.
- Er is niet of nauwelijks gebruiksinformatie op de sites te vinden.
- En de kosten of een indicatie ervan zijn ook niet op de sites te vinden.
Een tandje dieper
Als je dieper inzoomt op de systemen wordt er meer duidelijk.
- Vaak is (nog) goed te zien waarvoor een systeem in eerste instantie is opgezet (bijvoorbeeld facility management).
- De kosten voor een systeem lopen sterk uiteen en de prijsopbouw ook (aanschafkosten, licentiekosten, jaarlijkse kosten etc.).
- Sommige leveranciers grijpen de overheveling van de budgetten voor het buitenonderhoud naar scholen aan om een nieuw systeem op de markt te brengen (en als nieuw te presenteren, terwijl er vergelijkbare systemen op de markt zijn).
- Het lijkt er op dat een aantal systemen ook worden gebruikt om klantinformatie te verzamelen.
Bijeenkomst
Op 19 juni 2014 organiseert Bouwstenen een bijeenkomst over de huisvestings- en vastgoedmanangementsystemen. Tijdens deze bijeenkomst worden de resultaten van een vergelijkend onderzoek gepresenteerd en kunt u in gesprek met leveranciers én gebruikers. Deelnemers krijgen de info over de verschillende systemen vooraf toegestuurd, zodat ze hun tijd tijdens de bijeenkomst goed kunnen gebruiken om door te vragen.
Zie hier de informatie over de bijeenkomst en de mogelijkheid u aan te melden.
Over het onderzoek
Van elk systeem is informatie opgehaald over de focus, toepassing, gebruikers, gebruikerservaring, kosten en onderscheidend vermogen. Dit is gedaan op basis van de gegevens op de website van de leveranciers, enquêtes en gesprekken met gebruikers.
Onderzochte systemen Asset L!VE, CITABELLE, Condor, BUMIS | Scholenbeheer, Direction Gemeenten, Dynamics Empire, FM Insight, GBI, GT-AXXERION, GeoVisia, HB Vastgoed, Homerun for Windows, Horizon, IBIS-MAIN, IBM Maximo Asset Management, MaCoy, Model Gebiedsdekkende voorzieningen, NBIS, O-Prognose, OCS, Online tool @ Strategische Planvorming Huisvesting, Planon Accelerator™, Plen in Plan, Prognotice, REMS, Reasult Suite, SAP Flexible Real Estate Management, SG|Vastgoed, ScholenDossier, Schoolgebouw FM, StraVIS, TOPdesk, Ultimo Vastgoedbeheer, VastgoedBeheerSysteem (VBS), VastgoedMaps, Vastgoeddatabank, Vastware, ViewPoint, WISH, Xpand, Yardi |
Meer informatie
- Bijeenkomst Tools vastgoedmanagement
- Informatiepagina Vastgoedmanagement
- Begrippen rond vastgoedmanagement
Reactie toevoegen