LinkedInYouTubeTwitter

Strak, stedelijk programmeren

Image
Marcia Kats

Waar moet de nieuwe school of wijkvoorziening komen? Met de grote druk op de woningmarkt is dat een hele puzzel. Marcia Kats vertelt hoe de gemeente Delft de voorzieningenplanning aanpakt. ''Het begon eigenlijk bij de enorme opgaven die we als gemeente hadden en het gebrek aan personele capaciteit. Te veel projecten, te weinig mensen. 

Onderwijs is duidelijk

''We vroegen ons af of we de voorzieningen beter konden plannen en welke rol we hierin als gemeente eigenlijk hebben. Voor onderwijs is duidelijk dat je als gemeente een rol hebt, maar hoe zit het met buurtvoorzieningen, zorg en de opvang van vluchtelingen? En hoe pas je dat in, in je stad. Een school was bij gebiedsontwikkeling al lastig in te plannen. Laat staan de rest van het maatschappelijk programma.''

Focus op uitvoering

Image
Delftse kompas goede groei

''Twee jaar geleden zijn we begonnen vanuit een koersdocument en het ‘kompas goede groei’ van de gemeente. En met de vraag hoe we van hieruit de maatschappelijke voorzieningen stedelijk beter en scherper konden programmeren. We hebben ook veel tijd vrijgemaakt om iedereen hierin mee te nemen. Wat daarbij hielp is dat in het coalitieakkoord stond dat we geen nieuw beleid gingen maken. Dat gaf meer focus op de realisatie van het beleid.

Team stedelijk programmeren

''Alle nieuwe plannen van de gemeente moeten nu een vinkje hebben van het team stedelijk programmeren alvorens het naar het college gaat. Dat team zorgt voor focus en integraal maatwerk. Het heeft goede contacten met wijkteams en een heel netwerk van experts om zich heen die, indien nodig, kunnen aanschuiven. We zoomen constant in en uit, van wijk, stad, regio en weer terug. Daarbij hebben we een referentiekader voor de voorzieningen ontwikkeld en die weer vertaald naar een rekentool waarbij een vertaling kan worden gemaakt van mensen naar meters. Zo kunnen ook ontwikkelaars zien waar wij als gemeente rekening mee houden. 

Image
Presentatie Delft kaart

Ingezet op data intelligents

Het team stedelijk programmeren werkt met een ‘stadsbeeld’ en ‘gebiedsbeelden’. Wie er in het team zitten en hoe het werkt is bestuurlijk vastgesteld. Binnen die kaders functioneert het team zelfstandig. We hebben enorm ingezet op data intelligents. Daar is onze eigen afdeling onderzoek en statistiek bij betrokken en onze eigen informatie regisseurs. Ook hebben we een bureau betrokken dat heel slim is in het koppelen van data.''

Je ziet dat het werkt

''Je ziet dat het werkt'', zegt Marcia. We leren van elkaar en denken in het team van stedelijk programmeren nu actief met elkaar mee. We zijn nu allemaal bezig met de stedelijke opgave en waar dan bijvoorbeeld die school moet komen.''

 

 

Werk je bij een gemeente en wil je meedoen?

Dan ben je van harte welkom bij ons netwerk 'Beleid en vastgoed' (voor mensen uit het sociaal domein) of het netwerk 'Vastgoedsturing' (uit het fysiek domein).

In deze netwerken onderzoeken we hoe we het sectoraal georganiseerde en gefinancierde beleid goed kunnen vertalen naar een meer integraal en lokaal voorzieningenprogramma met bijpassende vastgoedportefeuille. 

Neem voor meer informatie contact op met Ingrid de Moel.

 

Yes you can oranje

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.