LinkedInYouTubeTwitter

Stoken op eikels

De gemeente Horst aan de Maas nam in 2022 een verwarmingsketel in gebruik, gestookt op eikels. Hier ging wel eerst een stevige duurzaamheidsdiscussie aan vooraf. Voor 1 jaar verwarming is 25 tot 50 kuub eikels nodig. Met eikels van stoepen, wegen en fietspaden, wordt nu in koude periodes een gemeenteloods verwarmd. 

Twee installaties in een loodsBart

Een pelletkachel waarmee je eikels als biomassa verbrandt. “Een zeer beladen onderwerp,” geeft Bart van Rijn, destijds adviseur vastgoed bij de gemeente Horst aan de Maas, toe. Toch plaatste de gemeente twee kachelinstallaties in een loods op de gemeentewerf. Hij legt uit waarom de gemeente voor deze oplossing koos en wat de ervaringen zijn. 

Hoge ruimte, hoge temperaturen

Bart: “Voorheen werd de loods op gas warm gestookt, maar de gemeente wil in 2050 aardgasvrij zijn. De loods, waar voertuigen worden gestald, is erg hoog. Dat vraagt om stoken met hoge temperaturen. Binnen is een minimale temperatuur van 10 graden nodig en als het buiten onder de 5 graden is, moet de kachel aan.”

Iedereen heeft zijn mening

Collega Smid, technisch specialist gebouwenbeheer & accommodatie bij Horst aan de Maas, wist dat in buurgemeente St. Anthonis al een dergelijke installatie draaide. Daar zijn ze gaan kijken en het idee sloeg aan. Daarop volgde een stevige discussie met de gemeenteraad. Bart: “Iedereen heeft zijn mening en biomassa is nu eenmaal een heel beladen onderwerp.” 

Korte CO2-cyclus

“Het systeem was nog bijna nergens toegepast. We hebben de gemeenteraad ervan kunnen overtuigen dat dit een duurzame oplossing is, met een heel korte CO2-cyclus. De biomassa komt van de straat, waarna het in bulk wordt gedroogd en verwerkt tot biobrandstof. Door twee filtersystemen¹ worden fijnstof en stikstofdioxide afgevangen, zodat de CO2-uitstoot op jaarbasis niet meer is dan de eikels normaal afgeven bij het natuurlijk rottingsproces. 

In combi met een warmtepomp

De reacties uit de buurt waren ook vrij positief. Bart: “Natuurlijk vindt men het leuk als je gemeente-eikels verbrandt. We hebben vanaf het begin het lef gehad om er heel transparant over te zijn. Bovendien worden de kachels gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Is het tussen oktober en maart onder de 5 graden, dan gaat de pelletkachel aan. Verder redt de warmtepomp het prima.”

Van de nood een deugd

Bart: “Het mooie is dat je van de nood een deugd maakt, omdat het rapen van de eikels van de openbare weg ook de verkeersveiligheid verhoogt. Ideaal.” De kachels of ketels, staan er inmiddels anderhalf jaar. Collega Smid kan nu wel zeggen dat ze op het goede pad zijn: “Er waren wat ups en downs. En helaas zijn er dit jaar niet zoveel eikels gevallen, dus die zijn er niet genoeg. Maar, de kachels zijn multi-inzetbaar, we kunnen ook op pellets stoken.” 

 

 

Meedoen?

Deel ook jouw ervaring met pelletkachels op onze site of stuur je informatie naar nieuws@bouwstenen.nl.

Je ervaring delen tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 14 december 2023 kan natuurlijk ook.. Zie hier het programma.

Image

Meer informatie

  • Webinfo: Pelletkachels
  • Webinfo: Ervaring met energiebesparende maatregelen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.