LinkedInYouTubeTwitter

Stappenplan overheveling

ZakelijkverkeerEen Bouwstenen-werkgroep van gemeenten en scholen heeft een stappenplan opgesteld voor de overheveling van de verantwoordelijkheid van het buitenonderhoud van scholen per 1 januari 2015.


De opstellers van het stappenplan gaan uit van het gezamenlijk belang; goede onderwijshuisvesting. Om verrassingen (lees risico's) te voorkomen zullen gemeenten en scholen zich goed moeten voorbereiden op de overheveling. In het stappenplan is in tijd uitgezet waar ze op moeten letten en waarover ze met elkaar in gesprek kunnen gaan. 

 Tijdlijn overheveling buitenonderhoud

Werkgroep van gemeenten en scholen

Dat de overheveling er aan zit te komen is al een tijdje bekend. Om meer zicht te krijgen op wat dat voor de praktijk betekent is een werkgroep van gemeenten en scholen aan de slag gegaan. De werkgroep bespreekt de nieuwe regels en de betekenis daarvan wat betreft taken, risico's, organisatie, formatie en professionaliteit. Betrokkenen hebben elkaar opgezocht omdat ze er beide belang bij hebben de overheveling in goede (professionle) banen te leiden.

 

De resultaten van de werkgroep zijn te vinden in het informatiedossier op deze website. De werkgroep wil het stappenplan volgend jaar stap voor stap verder uitwerken zodat scholen en gemeenten goed voorbereid zijn voor de overheveling in 2015.

 

Onduidelijkheid over renovatie

Uit het wetsvoorstel blijkt niet duidelijk hoe het zit met de verantwoordelijkheidsverdeling rond renovatie. Ook hier hebben gemeenten en scholen een gezamenlijk belang.

  • gemeenten; minder snel nieuwbouw, behoud van bestaande gebouwen
  • schoolbesturen; functionele aanpassingen, exploitatie, binnenmilieu.

Gemeenten en schoolbesturen zullen overleg moeten om tot een redelijk vergelijk te komen over de verdeling van de kosten en een eventuele keuze tussen renovatie en nieuwbouw. Op de website van Bouwstenen (bij begrippen in het hoofdmenu) is  aangegeven wat onder renovatie kan worden verstaan.

 

Overgangsregelingen

Eerder was al bekent dat er een overgangsregelingen zou komen voor kleine scholen. In de Nota van 28 november 2013, wordt aangegeven dat er ook een overgangsregeling gaat komen voor schoolbesturen met een bepaald percentage oude (en daarmee onderhoudsgevoelige) gebouwen en beperkte vereveningsmogelijkheden. Dit in de vorm van een tijdelijke aanvullende bekostiging voor urgent onderhoud, waarvoor het schoolbestuur nog geen reserve heeft kunnen opbouwen. Zie hier meer informatie.



Meer informatie

 

Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 5 december is de overheveling van buitenonderhoud uitvoerig besproken tijdens de sessie 'Buitenonderhoud en andere afstemmingsvraagstukken'. Zie hier een impressie van het gesprek.

 

 


Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.