Hannie Kunst, wethouder gemeente Nijmegen, vindt dat scholen in de aanloop van de gemeenteraads- verkiezingen meer in gesprek moeten gaan met de lokale politiek.
Wethouder Kunst deed haar oproep tijdens een forumdiscussie over de stelselwijziging rond het onderhoud van scholen op 11 november 2013 in Utrecht. Op deze door BMC georganiseerde bijeenkomst waren zowel scholen als gemeenten aanwezig.
Gezamenlijk plan
Wat de insteek van het gesprek met de politiek zou moeten zijn, gaf ze ook aan; de belangen van de kinderen. Daar loopt vrijwel iedere politicus warm voor, aldus Kunst. Uit haar betoog blijkt dat Nijmegen veel over heeft voor goede onderwijshuisvesting voor kinderen, maar niet bouwt voor leegstand. Scholen moeten zelf met een goed en gezamenlijk plan komen om desinvestering te voorkomen. Met trots toont ze een flink aantal Nijmeegse projecten.
Het Zwarte Pieten zat
Tijdens de bijeenkomst blijkt dat de aanwezigen het “zwarte pieten” tussen gemeenten en scholen zat zijn. De modelverordening over onderwijshuisvesting en het gebakkelei over onduidelijke en ingewikkelde regels helpen partijen niet verder. En ook de kinderen zijn er niets wijzer van geworden, is de algemene teneur. Het is tijd voor een meer constructief gesprek.
Scholen-lobby
Loek van der Kroon; van de Stichting Katholiek Onderwijs uit Hoofddorp wijst wat betreft de scholen-lobby op de ’Handreiking gemeenteraadsverkiezingen 2014’ die in juni 2013 is uitgebracht, compleet met voorbeeldbrieven, voorbeeldpersberichten en tips ten behoeve van het contact met lokale politieke partijen. Maar het is de vraag of de inhoud en toon van de handreiking partijen wél verder helpt.
- Een opmerkelijke zinsnede: ‘(…) de PO-raad heeft met OCW afgesproken dat scholen ouders stimuleren om ook thuis activiteiten te ondernemen die bijdrage aan het leerproces van hun kinderen’.
- Veel inhoudelijke suggesties zijn er op gericht dat de onderwijssector meer grip krijgt op de samenleving, meer taken en meer geld nodig heeft (zoals de aanwezigheid van de juf van school ook bij de sportvereniging).
- Er spreekt niet veel respect uit voor de democratie en de politiek; ‘(…) er is een risico dat de lokale politiek (in navolging van Den Haag) van de krimp en de kleine school een politieke speelbal maakt’.
- In het stuk over onderwijshuisvesting wordt in algemene termen een sneer naar de gemeente uitgedeeld.
Loek van der Kroon; geeft aan dat hij de handreiking kent, maar het eerlijk gezegd nog nooit zo gelezen heeft. Het is altijd goed om het ook eens door de bril van een ander te laten lezen. In zijn praktijk gaat het er ook anders an toe. Kroon: 'In de Haarlemmermeer nodigen de scholen de politiek twee keer per jaar uit voor een politieke lunch; de fractievertegenwoodigers komen graag.'
Langdurige relatie
Gelukkig komt in de lobby-handreiking ook de langdurige relatie tussen de lokale politiek en schoolbesturen aan bod. Vergelijkbaar met de insteek van Haarlemmermeer is het voorbeeld dat wordt gegeven door Albert Helder van onderwijsgroep FIER in Friesland: ‘Twee keer per jaar praten we met de politiek over de parels en problemen. We houden geen gladde presentaties, maar gaan echt met hen in gesprek’.
En daarin herkennen we ook de boodschap van Hannie Kunst. De relatie tussen gemeenten en scholen hoeft niet altijd gezellig te zijn. Er is ook wel strijd. Maar met een goede, open en eerlijke relatie en een gelijk belang kom je er steeds steeds weer samen uit de strijd.
Meer informatie
- Handreiking ‘Gemeenteraadsverkiezingen 2014’
Op 5 december 2013 gaan gemeenten, scholen en andere maatschappelijke partners verder met elkaar in gesprek over diverse onderwerpen en staat ook het buitenonderhoud en andere zaken op de agenda.
Reactie toevoegen