LinkedInYouTubeTwitter

Gezamenlijke aftrap en opgave

CursusOm beter en slimmer met maatschappelijk vastgoed om te gaan hebben betrokken partijen op 7 november 2012 een paper gepresenteerd als vertrekpunt voor toekomstige samenwerking.

 

De paper is gepresenteerd tijdens de bijeenkomst op 7 november 2012 in 't Spant in Bussum, waar zo'n 300 bestuurders, managers en professionals in het maatschappelijk vastgoed aanwezig waren. Het is voor het eerst dat betrokken partijen en branche-organisaties een gezamenlijk vertrekpunt hebben geformuleerd. De problemen in het maatschappelijk vastgoed en de crisis vormen de  aanleiding om de krachten te bundelen. 'Doorgaan op de huidige weg is ongewenst en wordt ook onbetaalbaar'; aldus Kete Kervezee, voorzitter van de branche-organisatie voor het primair onderwijs.


Samen geschreven, breed gedragen

7 november 2012

Het initiatief voor de paper kwam van een Bouwstenen-groep actief op het gebied van de vastgoedorganisatie. Eerste vraag die zij zich stelde was: Wat moet er geörganiseerd worden? Wat is de opgave? Vervolgens hebben andere partners van Bouwstenen en de branche-organisaties de paper aangevuld. Het resultaat is op 7 november 2012 gepresenteerd. Daarbij hebben  de directies van de bij Bouwstenen betroken branche-organisaties de huidige opgave nog eens vanuit hun eigen invalshoek verwoord.

 

Hoofdpunten voor de agenda en de samenwerking

In de paper wordt de inhoudelijke opgave voor de toekomst geschetst en in drie punten samengevat:

  1. afslanken;
  2. opfrissen/transformeren;
  3. slimmer en intensiever gebruiken.

Deze opgave stelt eisen aan het vastgoedmanagement. Deze worden weergegeven op de achterkant van de paper.

  1. Er is behoefte aan meer inhoudelijke visies en kaders voor voorzieningen.
  2. De rolverdeling in voorzieningen, vastgoed en (operationele) exploitatie is nodig aan herijking toe.
  3. Systemen en regels moeten beter op elkaar worden afgestemd.

 

   


De vraagkant

Ralph Pans (VNG), Kete Kervezee (POraad), Lex Staal (Brancheorganisatie Kinderopvang) en Marijke Vos (MOgroep) geven tijdens het interview aan dat er nieuwe concepten moeten komen om maatschappelijke voorzieningen betaalbaar te houden. Deze concepten gaan verder dan een brede school of MFA. Gemeenten en andere maatschappelijke organisaties hoeven het vastgoed niet in bezit te hebben. Het is goed denkbaar dat een andere partij het vastgoed levert en de exploitatie op zich neemt. Scholen, opvangorganisaties en maatschappelijke diensverleners kunnen dan ruimte huren voor de tijd waarop zij hun diensten op die plek leveren. Wel is er  vanuit de vraagkant behoefte aan flexibele huur. ' Als langjarige afspraken moeten worden gemaakt en het risico bij de publieke sector blijft, kunnen we het net zo goed zelf doen'; aldus Ralph Pans.

 

  ummels


Het aanbod

Uit de interviews met Marga Hoek (de Groene Zaak), Philip Blaauw (INNAX Group) en Thomas Ummels (JOIN Ontwikkeling BV) komt naar voren dat marktpartijen graag een grotere rol  willen en kunnen spelen in het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed, door een meer integrale benadering waarbij risico's worden verminderd en er meer geinvesteerde kan worden omdat de exploitatielasten lager zijn. Maar ondanks dat alle partijen ervan overtuigd zijn dat er een betere brug moet worden geslagen tussen publiek en privaat en er ter plekke diverse openingen worden geboden, blijkt ook dat partijen elkaar nog niet helemaal 'verstaan'. 

 

Wat te doen?

Genoeg om samen verder aan te werken. Voornoemde punten, de resultaten van de dag en de inbreng van de partners van Bouwstenen worden nog vertaald naar een meer concrete uitwerking van de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2013. Tijdens de bijeenkomst op 7 november is hiertoe een eerste aanzet gegeven.

 

Meer informatie

Bericht over de positionpaper:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.