De bezuinigingen en een nieuwe politieke wind hebben grote impact gehad op de wijkcentra in Breda. Gezien de ontwikkelingen maakt de gemeente nu pas op de plaats.
Breda was één van de eerste gemeenten die de subsidies rond wijkcentra resoluut reduceerde. In 2011 werden meer dan 10 buurthuizen gesloten. De reacties van de betreffende wijken waren verschillend. In sommige gevallen was de sluiting een feit. In andere wijken werden allerlei bewonersinitiatieven genomen. Er zijn twee centra door bewonersgroepen over genomen en één door een corporatie.
Beetje te snel
De forse bezuiniging op het welzijnsbudget en de sluiting van wijkcentra hebben hun sporen achtergelaten. Daarom heeft het College van B&W in januari 2013 besloten tot 2015 pas op de plaats te maken. Met de wijkcentra die moeite hebben het hoofd boven water te houden gaat de gemeente actief op zoek naar een maatschappelijke functie; niet als subsidieverstrekker, maar als meedenker.
Goed initiatief
Jan Posthumus, voorzitter van De Dobbelsteen, een verenigingsgebouw in Princehage, is positief over de rol die de gemeente speelt in hun zoektocht naar de mogelijkheden de Dobbelstenen open te houden. "De gemeente denkt mee, helpt mee en mochten ze van bedrijven in de buurt iets horen dan melden ze het ook. Ze nemen geen werk uit handen. We moeten het zelf doen. Maar ze leggen wel contacten als het nodig is."
Meer informatie
- over maatschappelijke overname in Breda
- over de Dobbelsteen
- over buurthuizen en wijkondernemingen met allerlei voorbeelden elders in het land
Op 24 mei 2013 is het netwerk vastgoedprofessionals op bezoek in Breda waarbij wordt ingegaan op de vraag wat de ontwikkelingen betekenen voor de vastgoedafdeling.
Reactie toevoegen