LinkedInYouTubeTwitter

Vastgoed voor vluchtelingen

Op zoek naar een huisDe politieke druk om het vluchtelingenprobleem beter op te lossen is goed op gang gekomen. Gemeenten en corporaties zoeken de oplossing ook in leegstaand vastgoed.

 

Afgelopen maanden zijn of worden grote opvanglocaties gerealiseerd in gemeenten als Rosmalen, Arnhem, Goes, Zwolle, Assen, Apeldoorn en Weert. Het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) kan de toestroom nauwelijks aan. Daarbij is er ook een probleem met de doorstroom, waardoor de huursector nog verder verstopt raakt.

 

Opvang in leegstaand vastgoed
De COA is vooral op zoek naar grote locaties die snel beschikbaar zijn. Ze heeft een voorkeur voor bestaande woonvoorzieningen zoals vakantieparken, kazernes en bejaardenhuizen, maar als het aan gemeenten ligt, kan ook aan leegstaand commercieel of maatschappelijk vastgoed worden gedacht.

 

Burgemeester Ederveen van Valkenswaard: "Voor noodopvang kunnen we een sporthal geschikt maken. Verder staan er hier ook industriegebouwen en kantoorpanden leeg." Ook Amstelveen wil in de wijk Kronenburg leegstaande kantoren geschikt maken voor noodopvang. De onderhandelingen daarover met de vastgoedeigenaar zijn gestart.

 

Leegstaand ziekenhuis in Amersfoort; de LichtenbergIn Amersfoort hebben een aantal raadsfracties via een open brief de verantwoordelijke wethouder gevraagd om gemeentelijk vastgoed in te zetten voor vluchtelingen. Er is gewezen op de aanwezigheid van twee lege, binnenkort te slopen ziekenhuizen, die eigendom zijn van de gemeente.

 

Ook corporaties actief
Niet alleen gemeenten zoeken naar oplossingen; ook corporaties doen dat. Het Rotterdamse Woonbron overlegt met de andere corporaties, het Rijk en de gemeente om leegstaande scholen en kantoorgebouwen om te bouwen tot tijdelijke woningen. Meerdere jonge migranten zouden een woning kunnen delen.

 

Vier Noord-Hollandse woningcorporaties hebben besloten om al hun verkoopactiviteiten te stoppen. Op die manier proberen ze de doorstroming op gang te brengen. Er zitten namelijk 13.000 zogenaamde vergunninghouders in opvangcentra vast die eigenlijk in reguliere huizen thuis horen.

 

Even geen burgerinitiatieven
Particulieren staan ook te springen om iets te betekenen. De COA ziet dat niet zo zitten: “De opvang van getraumatiseerde vluchtelingen moet je overlaten aan professionals." Opvang bij particulieren zou overigens het huisvestingsprobleem in één keer oplossen. Uit een peiling van Maurice de Hondt blijkt dat er 300.000 huishoudens zijn die gemiddeld twee vluchtelingen willen huisvesten.

 

Meer informatie
Over de initiatieven van gemeenten en corporaties:

 

Informatie van de COA

 

Over het Expertteam Transformatie

Het Expertteam Transformatie (Ministerie BZK) ondersteunt gemeenten bij de transformatie van leegstaand vastgoed naar woningen.


Overig

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.