In Oijen staat een heel duurzame MFA met school, buurthuis en kantoren. Ook bijzonder, de ruimte wordt verwarmd met een houtkachel.
Matthieu Sonnemans, adviseur duurzaamheid van de gemeente Oss vertelt er over (7,5 minuten).
Bijzonder project
De gebouwen zijn in 2016 opgeleverd. Het is een bijzonder project:
- Een deel van het oude gebouw is behouden en stevig geïsoleerd. Tegen dit gebouw is een nieuwe school en buurthuis gebouwd.
- Het hele dak ligt vol met zonnepanelen en er zitten ook flink wat panelen tegen de gevel.
- Het teveel aan opgewekte energie wordt nu aan het net geleverd, maar in het gebouw is rekening gehouden met ruimte voor opslag (batterij).
Goede ervaring met houtkachel
Ook bijzonder is de verwarming. Destijds zijn de mogelijkheden van een warmtepomp, biogas en biomassa tegen elkaar afgewogen. Hoewel in Nederland omstreden, legt Matthieu uit waarom voor deze vorm van verwarmen is gekozen en hoe het werkt. De installaties verwarmen niet alleen de school, het buurthuis en het kantoor, maar ook een aantal huizen eromheen. Het hout komt uit de buurt en de uitstoot (rookgas, fijnstof) wordt goed in de gaten gehouden.
Vol meet en regeltechniek
In het gebouw is ook veel meet- en regeltechiek aanwezig. Het is namelijk een hele uitdaging om alle installaties goed op het gebruik van het gebouw te laten aansluiten, zegt Matthieu. Onderwijs, biljarten en badminton vragen een andere temperatuur. En bij badminton wil je niet dat je shuttel door de ventilatie weg waait.
Meer weten?Over welke maatregelen wil jij meer weten? Laat het ons weten via de poll. Meedoen?Kijk wat een partnership voor jou kan betekenen. Neem voor meer informatie contact op via 033-2584337. |
Meer informatie
- Overzicht: Praktijkervaring met maatregelen - Bouwstenen
- Artikel: MFA Oijen (duurzaamste school van Nederland) - Platform Duurzame Huisvesting, 2016
- Artikel: Zonnestroom op MFA Hart van Oijen - SCX Solar, 2014
- Klimaatbeleid omliggende landen, wat kunnen we daarvan leren? PBL, juni 2021