LinkedInYouTubeTwitter

MOP kan duurzamer

DuurzaamvastgoedAgentschap NL publiceerde in februari 2013 de ‘Leidraad Verduurzamen meerjaren onderhoud van gemeentelijk vastgoed’.

 

Een gemeente kan via haar MOP’s (Meerjaren Onderhouds Programma's) haar vastgoedvoorraad steeds verder verduurzamen. Zo kan bijvoorbeeld bij de vervanging van kozijnen ook meteen HR++ glas en ventilatieroosters worden geplaatst, bij vervanging van de ketel voor een HR-ketel worden gekozen en bij vervanging van dakbedekking voor extra isolatie of zonnepanelen. Het opnemen van duurzaamheid in de MOP lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het in de praktijk nog niet.

 

Praktijkervaring

Agentschap NL heeft de leidraad laten ontwikkelen  op basis van ervaringen in pilots en met input van ruim tien gemeenten. De Leidraad omvat een stappenplan voor het verduurzamen van een MOP tot een DMOP en geeft daarnaast adviezen voor het uitbesteden van beheer en het organiseren van draagvlak en communicatie binnen de gemeente. Met het structureel verduurzamen van het eigen vastgoed kan een gemeente veel energie, CO2 en geld besparen. Bovendien geeft een DMOP bestuurders en vastgoedprofessionals grip op de geldstromen.

 

EscoSuccesfactoren voor een effectieve aanpak

In de leidraad omschrijft Agentschap NL randvoorwaarden voor een succesvolle aanpak, waaronder; voldoende bestuurlijk, politiek en intern draagvlak, beschikbaarheid van transparante historische gebouw- en energiedata en een goede samenwerking met gebruikers/huurders en het creatief oplossen van eigendom en beheer van vastgoed. Bovendien is het belangrijk om zowel de investeringen als de opbrengsten (lange termijn) in beeld te brengen en daar budget voor te hebben.

 

Gemeente Nijmegen

 Gemeente Nijmegen was één van die gemeenten die input heeft gegeven voor het ontwikkelen van de leidraad. Erik Cobussen, bouwmanager van Bureau Vastgoed van de gemeente Nijmegen, gaf aan: “De grootste winst is te behalen in bestaande gebouwen”. Een éénmalige investering van € 38.000 voor het aanpassen van verlichting in een parkeergarage, leverde al een jaarlijkse besparing van € 35.000 euro op.

 

Gemeente Oss

Ook gemeente Oss leverde haar bijdrage. In de leidraad staat het voorbeeld beschreven van het gemeentehuis van Oss, dat ook onlangs is verduurzaamd. Het bestaande pand had eerst energielabel G. Door het gebruik van een combinatie van renovatie en nieuwbouw is dit pand omgebouwd tot een zeer energiezuinig en duurzaam gebouw met energielabel A+.

 

Werkgroep Verduurzaming gemeenschappelijk vastgoed

Op 7 maart 2013 start een werkgroep rond het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. De volgende gemeenten hebben zich inmidels aangemeld: Almere, Assen, Deventer, Enschede, 's Hertogenbosh, Molenwaard en  Rotterdam. Naast kennisuitwisseling over inhoud en aanpak is het doel ook om elkaar vooruit helpen.

 

Bijeenkomst Veldhuizerschool

Ook organiseert Bouwstenen op woensdag 27 februari 2013 een bijeenkomst en excursie in de Veldhuizerschool in Ede over slim, warm en passief (ver)bouwen met accent op gebruik en exploitatie. Deze bijeenkomst is gratis voor deelnemers aan de diverse Bouwstenen-netwerken en scholen. 

 

Meer informatie

Meer informatie over de leidraad en de werkgroep rond het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed is te verkrijgen bij Irma Thijssen.

 

Digitale info:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.