Tot 2025 daalt in het merendeel van Nederland het aantal leerlingen, blijkt opnieuw uit een rapport van het PBL. Veendam is hierop voorbereid en maakte samen met schoolbesturen plannen om onderwijsruimten te herschikken.
Voor wie de ontwikkelingen in de samenleving een beetje bijhoudt, komen de conclusies uit het rapport dat het Planbureau voor de Leefomgeving op 10 september 2014 uitbracht, niet uit de lucht vallen. Toch maakt Rinda den Besten van de PO-Raad, de koepel van basisscholen, zich zorgen. 'Scholen in krimpregio's beconcurreren elkaar totdat er één onder de opheffingsnorm valt. Gemeenten in krimpregio's zouden meer met elkaar moeten afspreken welke scholen blijven bestaan en welke verdwijnen. Zodat de diversiteit van het onderwijsaanbod gewaarborgd blijft.' Zo staat te lezen in de Volkskrant van 11 september 2014.
Zaken op orde
Gemeenten en scholen die hun vastgoedmanagement en relaties op orde hebben zijn op de krimp voorbereid. De gemeente Veendam en scholen in de regio Oost-Groningen bijvoorbeeld overleggen regelmatig met elkaar over de huisvesting van het onderwijs. Zo zijn ze ook met elkaar het gesprek over de toekomst aangegaan en hebben ze scenario's opgesteld waarin rekening is gehouden met krimp, onderwijsvernieuwing en de kwaliteit van gebouwen.
Omgaan met onzekerheden
En dat is best ingewikkeld, want die toekomst ligt niet vast. Voorspellingen zijn lastig, zeker als het de toekomst betreft. Anja van Duivendijk, adviseur onderwijshuisvesting bij Kompanjie, de werkorganisatie voor de gemeenten Pekela en Veendam: “Scholen kunnen bijvoorbeeld in populariteit winnen en verliezen.” Toch was er voldoende aanleiding samen de toekomst te verkennen en te komen tot een plan voor herschikking.
Gezamenlijk belang
Zowel scholen als gemeente hebben baat bij adequate huisvesting. Voor scholen zijn de exploitatielasten immers hoger als ze te ruim in hun jasje zitten. In de huisvestingsplannen wordt ook ingespeeld op mogelijke nieuwe ontwikkelingen. Van Duivendijk: “Misschien gaan kinderen straks al vanaf 2,5 jaar naar de basisschool. Rekening houdende met de prognoses kunnen ook deze kinderen dan naar verwachting gehuisvest worden in de gebouwen die worden behouden.”
Verhuizingen
Dit schooljaar gaan twee scholen voor speciaal (basis)onderwijs samen. De scholen willen onder één dak gehuisvest worden om elkaar te versterken en als onderwijsexpertisecentrum te fungeren. Daarbij wordt ook de verbinding met jeugdzorg gelegd. Eén en ander is een uitvloeisel van een gezamenlijke notitie van de scholen: ‘Samen voorbereid op de toekomst’.
In de directe omgeving van deze locatie zijn ook een praktijkschool, sporthallen, een zwembad, de welzijnsorganisatie Compaen Veendam en het Centrum voor Jeugd en Gezin gevestigd. Van Duivendijk: “Dit sluit aan bij het gemeentelijk beleid om toe te werken naar voorzieningenclusters.”
Puzzelen en schuiven met ruimte
Door de huisvesting onder één dak komt er een gebouw vrij. Van twee scholen die samen in een dislocatie zitten verhuist er één terug naar hun hoofdgebouw en de ander naar het vrijvallende gebouw. Een circa 45 jaar oud gebouw komt daardoor vrij en zal waarschijnlijk gesloopt worden. De gemeente heeft hier nu geen andere bestemming voor. De drie verhuizingen vinden plaats in de vakanties.
In schooljaar 2015/2016 trekken nog twee scholen zich terug op hun hoofdlocatie en verlaten daarmee twee dislocaties. Een andere school groeit en kan in een van die gebouwen. Het dan leegkomende gebouw heeft nog geen bestemming. Van de huidige vier dislocaties primair onderwijs blijft er nog één over.
Meer informatie
- De Nederlandse bevolking in beeld (Planbureau voor de Leefomgeving , september 2014)
- Artikel Volkskrant over het rapport met reactie Rinda den Besten, PO-Raad
- Schoolpanden beter benut in Veendam (Dagblad van het Noorden, 5 juli 2014)
- Collegebesluit B&W over herschikking van scholen (gemeente Veendam, 2014)
- Onderwijskundige antwoorden op krimp (artikel nav onderzoek 2014)
Bouwstenen
Informatiepagina's over:
Bijeenkomst over strategische keuze
Op 8 oktober organiseert Bouwstenen een bijeenkomst over de Strategische keuze m.b.t. onderwijshuisvesting. Tijdens deze bijeenkomst worden verschillende strategieën met elkaar vergeleken; hoe om te gaan met de overheveling? Ook wordt de door Wim Lengkeek geschreven publicatie 'Strategisch omgaan met onderwijshuisvesting vanaf 2015' (Uitgeverij Pica) gepresenteerd en aangeboden aan het Ministerie van OCW.
Geen informatiebijeenkomst. Maar een bijeenkomst over keuzes en risico’s; vanuit een zelfbewuste positie van scholen in harmonie met haar omgeving. En veel ruimte voor uitwisseling, ook met VNG en PO-raad.
Reactie toevoegen