De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een 'Krachtenveldanalyse' voor het verduurzamen van scholen uitgebracht.
De publicatie bevat een typering van de opgave, knelpunten, oplossingsrichtingen, een overzicht van alle betrokken organisaties, hun belang en hun invloed.
Te veel (verouderde) scholen
Aanleiding voor de uitgave is dat er in Nederland ruim 8.000 scholen staan, waarvan een groot deel is verouderd; met een slecht binnenmilieu en een hoog energiegebruik. En per 1 januari 2015 wordt de verantwoordelijkheid voor buitenonderhoud van schoolgebouwen overgeheveld van gemeenten naar schoolbesturen.
Krachtenveldanalyse
De ‘Krachtenveldanalyse verduurzamen schoolgebouwen PO en VO’ bevat een overzicht van alle betrokken organisaties, hun belang en hun invloed. Verder wordt de verduurzamingsopgave getypeerd, worden ruim 15 knelpunten benoemd en ook even zoveel oplossingsrichtingen. Zoals: betere samenwerking tussen gemeenten en schoolbesturen en met marktpartijen; versterken van de expertise en professioneel opdrachtgeverschap, opheffen van de split incentive tussen partijen en de schotten tussen budgetten, nieuwe oplossingen zoals ESCo’s en DMOP’s, leren van koplopers, en het zoeken van innovatieve financiering.
Meer informatie
- Krachtenveldanalyse (RVO, 2014)
- Informatie over frisse scholen op frisse-scholen.nl (RVO)
- Informatiepagina Duurzaam en fris (algemene info)
- Informatiepagina Duurzaam en fris (praktijkvoorbeelden)
Bouwstenen-activiteiten
Ter ondersteuning van de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed:
- Start Bouwstenen binnenkort (op verzoek van een aantal scholen en bij voldoende belangstelling) een werkgroep verduurzaming scholen, speciaal voor scholen.
- Daarnaast draait er binnen Bouwstenen al langer een werkgroep verduurzamen maatschappelijk vastgoed, speciaal voor gemeenten, corporaties en zorgpartijen.