LinkedInYouTubeTwitter

Kleine school moet verdwijnen

KrimpDe Onderwijsraad vindt dat kleine scholen hun deuren in 2019 moeten sluiten. Maar is deze visie terecht? Thunnissen beschouwt de argumenten en komt tot een andere conclusie.

 

Vincent Thunnissen van de gemeente Apeldoorn is van mening dat de Onderwijsraad te snel concludeert. En dat niet het Rijk, maar ouders, school en gemeenteraad moeten bepalen of een kleine school in hun stad of dorp nog toekomst heeft.

 

Kwaliteit voorop

Voor de Onderwijsraad staat de kwaliteit van het onderwijs voorop. Er zijn procentueel gezien meer kleine zwakke scholen dan grote zwakke scholen. Absoluut gezien liggen de verhoudingen heel anders. Door kleine scholen te sluiten of te laten fuseren los je volgens Thunnissen het probleem niet op. De winst op onderwijskwaliteit kan beter worden gezocht bij grote zwakke scholen.

 

Hoezo duur?

Volgens de Onderwijsraad zijn kleine scholen duurder dan grote scholen. De allerkleinsten (25 leerlingen) zijn 2,5 keer zo duur, de kleine (maximaal 100 leerlingen) 1,2 keer. Thunnissen vraagt zich af of alle maatschappelijke kosten zijn meegerekend. Thunissen: “Er is meer kennis nodig voordat je ‘kosten’ zo'n groot gewicht geeft als de Onderwijsraad doet.”

 

Vrije keuze

En ook op andere punten neemt Thunnissen het advies van de Onderwijsraad onder de loep en komt hij met opmerkelijke cijfers. Cijfers die uit het rapport zelf zijn ontleend maar ook goed tot andere conclusies kunnen leiden. Cijfers die ingaan op keuzemogelijkheden, de bereidheid om te reizen en artikel 23 van de Grondwet. Om de keuzevrijheid echt vorm te geven zou de omvang van de school volgens Thunnissen vooral lokaal moeten worden bepaald. Een richtsnoer kan daarbij handig zijn.

 

Wat vindt u?

Wie gaat er volgens u vooral over de omvang van scholen? Breng u stem uit via deze enquête en voeg uw reactie toe.

 

Meer informatie

 

Thunnissen verdiepte zich in het advies van de Onderwijsraad op verzoek van Bouwstenen en als lid van de werkgroep voorzieningenplanning, die werkt aan de update van het Spoorboekje Maatschappelijke Voorzieningen (VNG, 2008).

 

Beschikt u over informatie of methoden van belang voor de keuze kleine/grote scholen, stuur dan een mail naar portal@bouwstenen.nl.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.