Een flink deel van de nieuwe woningbehoefte in Gelderland kan mogelijk op de locaties van vrijkomend (maatschappelijk) vastgoed worden gerealiseerd, blijkt uit rekenwerk van Pim Molmans, stagiair bij Bouwstenen.
Theoretisch gezien gaat het om zo'n 60% van de 64.000 woningen die Gelderland denkt tot 2025 extra nodig te hebben.
Publiek vastgoed op geschikte locaties
Vooral (de locaties van) maatschappelijke en publiek gefinancierde gebouwen zijn aantrekkelijk om te transformeren of te herontwikkelen. Het staat vaak midden in de woonomgeving, heeft een groot accommodatievermogen en is goed te compartimenteren. Het biedt ruimte voor verschillende woonvormen. In dergelijke gebouwen of op hun locatie zou theoretisch gezien ruim 35% van de extra woningbehoefte kunnen worden gerealiseerd.
Kantoren minder geschikt
De overige 25% kan theoretisch in kantoren of op kantorenlocaties worden gerealiseerd. Wel zijn deze locaties over het algemeen minder geschikt.
Het ombouwen van leegstaande kantoren tot woningen lijkt in Gelderland dan ook niet erg te vlotten. In de Gelderlander van 12 februari 2014 viel te lezen dat de provincie hiervoor miljoenen aan subsidies heeft klaarliggen, maar er nog niet één heeft verstrekt. Wellicht liggen er betere kansen in het maatschappelijk vastgoed.
Duurzaam ruimtegebruik
Het cijferwerk van Bouwstenen is puur theoretisch, maar geeft wel aan dat het de moeite kan lonen om het ruimtelijk beleid en leegstandsvraagstukken (en dan niet alleen de kantorenleegstand) sterker met elkaar te verknopen. Juist in de (toekomstige) leegstand liggen kansen voor duurzaam ruimtegebruik. Zolang er nog ruimte is voor uitleg en nieuwbouw, komt de transformatie moeilijk van de grond.
Stuur ons uw sommetje
Bouwstenen nodigt gemeenten en provincies uit een eigen sommetje te maken op dit gebied en hierover het gesprek met betrokkenen aan te gaan. En natuurlijk helemaal leuk als wij uw sommetje mogen ontvangen.
Eventueel wil Bouwstenen (en de deelnemers van de werkgroep Wegwerken overmaat) ook een bijdrage leveren aan het gesprek hierover. Belangstelling? Bel of mail ons.
Meer informatie
Zie hier de berekeningen van Pim in de Notitie ‘Duurzame oplossing voor woningvraag in Gelderland’.
En hier het bericht in de Gelderlander van 12 februari 2014
En hier:
- Informatiepagina ‘Leegstand’
- Informatiepagina ‘Herbestemmen, transformatie en renoveren’
- Voorbeelden transformatie
- ‘Veranderende bevolking vraagt om andere woningen’ (Provincie Gelderland, 2014)
Bouwstenenactiviteiten
- Bouwstenen-werkgroep ‘wegwerken overmaat’
Reactie toevoegen