Of het nu om onderwijs, zorg, sport of cultuur gaat, de samenleving vernetwerkt in rap tempo. Professor Hans Boutellier vertelt op 4 december 2014 wat dat betekent voor het lokale bestuur, voorzieningen en vastgoed.
Boutellier schreef een boek over "Lokaal bestuur in de improvisatie-maatschappij". Dit boek komt 4 december 2014 uit. Alle deelnemers aan de najaarsbijeenkomst van Bouwstenen krijgen een exemplaar mee naar huis.
De improvisatiemaatschappij
In zijn verhaal zal Boutellier ingaan op de betekenis van de vernetwerking van de samenleving voor de toekomst van maatschappelijke voorzieningen en vastgoed.
Het onderwerp is voor hem niet nieuw. Boutellier besteedt al jaren veel aandacht aan de kenmerken en consequenties van de netwerksamenleving voor sociale vraagstukken. Al in 2011 wierp hij met zijn boek 'De improvisatiemaatschappij' een nieuw licht op de complexiteit van de huidige samenleving. In zijn nieuwste boek werkt hij dat verder uit.
Maatschappelijk vastgoed en jazz
In 'De improvisatiemaatschappij' reikt hij de lezer de metafoor van jazz aan. In de nieuwe netwerksameleving is er niemand meer die als dirigent de maat slaat op basis van een vaste partituur. Net als bij jazz is het de opgave is om - samen - te improviseren op basis van globale akkoorden, waarbij wisselende spelers de leiding nemen.
De vraag doemt op of zijn jazz metafoor ook bruikbaar is voor maatschappelijke voorzieningen en de 'harde realiteit' van het maatschappelijk vastgoed die op het eerste gezicht veiligheid, zekerheid en geen improvisiatie verdraagt? Tijdens de najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 4 december gaat Hans Boutellier daar nader op in.
Meer informatie
Hans Boutellier is wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut. Tevens bekleedt hij de Frans Denkers Leerstoel Veiligheid en Burgerschap bij de afdeling Bestuurswetenschappen en Politicologie aan de Vrije Universiteit.
Zie hier:
- Informatie over de Najaarsbijeenkomst op 4 december 2014
- De mogelijkheid om u aan te melden
En voor meer informatie en achtergrond:
- Improvisatieruimte (artikel van Bouwstenen, januari 2011) over het boek van Hans en andere jazzliefhebbers)
- Bijeenkomst met architecten in maart 2011 over de improvisatiemaatschappij, participatiemaatschappij en de rol achitecten daarbij.
- Bottum up naar nieuwe verbindingen (artikel in Verenigings Magazine april 2013) waarbij in het tweede deel duidelijk wordt wat Boutellier en Bouwstenen met elkaar hebben.
Reactie toevoegen