LinkedInYouTubeTwitter

Van bouwval naar duurzame koploper

Bij het Gooiland in Hilversum, de locatie van onze jaarbijeenkomst, staat duurzaamheid voorop. Ilse Eggenkamp, communicatiemanager: “Het groene van het Gooi komt terug in ons gebouw.”

 

Zo wordt het monumentale complex, dat bestaat uit zalen, een theater en hotel, voor 95 % gasloos verwarmd via warmtepompen. Ilse: “we kunnen niet achterblijven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Greenwall

In de zomer van 2018 begon Gooiland met de verbouwing van het theater en de evenementlocatie. Ilse: “Omdat we te maken hebben met een monumentaal pand, is verduurzamen een uitdaging. Toch hebben we al een hoop weten te bereiken. Naast de warmtepomp installeerden we LED lampen en kregen meerdere ruimtes een greenwall, die zorgt voor luchtzuivering en een prettig binnenklimaat.” 

Suikerriet servies

Ook in de faciliteiten speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Ilse: “We serveren zoveel mogelijk biologische producten en ons servies bestaat deels uit suikerriet- en houtpulp. Op het mannentoilet installeerden we waterloze urinoirs. Verder werken we met één leverancier om transport te beperken en hebben tijdens evenementen speciale bakken om het afval te scheiden.“

Het Nieuwe Bouwen

Gooiland werd in 1934 ontworpen door architect Jan Duiker, in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het was toen een cultuur- en uitgaansgelegenheid voor de Amsterdamse elite in het Gooi. Het gebouw bestond uit een theater, uitgaansgelegenheid en hotel. In de jaren 80 werd het pand opgesplitst onder verschillende eigenaren en raakte het in verval.

Renovatie

In 2017 renoveerde huidige eigenaar Philip Lamers het gehele complex en bracht de oorspronkelijke indeling terug. In het gebouw zijn overal verwijzingen naar Hilversum in de jaren 30 te zien:, oude televisiecamera’s op statieven, camerakranen in de centrale ruimte en de namen van subruimtes zoals de ‘Radio Zone’. 

Toekomstplannen

Gooiland is nog niet klaar met de verduurzaming. Ilse:”de komende jaren gaan we door met afval scheiden, gaan we compleet van het plastic af en hopen we zonnepanelen te installeren. Ook isolatieglas staat op de agenda, maar dit is vanwege de monumentale status van het pand nog een hele investering.”

 

 

Nieuwsgierig geworden?

Kortom, een perfecte locatie voor onze jaarbijeenkomst, waarbij duurzaamheid één van de centrale thema’s is. Meer informatie vind je hier, aanmelden kan via de knop hiernaast.

 

 



Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.