LinkedInYouTubeTwitter

Plek met stadsplattegrond

Je kunt het Forum in Groningen zien als bibliotheek, filmhuis of levendige publieke plek, maar ook als verticale stad met levendige straatjes, waar je dingen vindt die je niet zocht en mensen tegenkomt die je niet kent. Veel plekken waar je mag zijn zonder iets te moeten. Geen shopping mall, maar een mooie publieke plek, zoals een plein of park waar van alles gebeurd, maar dan overdekt. Waar je met je vrienden kunt afspreken als het regent of vanaf het dak over de stad kunt uitkijken. 

Image
Forum

Gebied opnieuw ingericht 

Dat is niet vanzelf gegaan vertelt Niet Verdonk, tijdens een Bouwstenen-bijeenkomst op 20 september 2024. Niek was als Stadsbouwmeester lange tijd bij de ontwikkeling van deze plek betrokken. Om het Forum te realiseren moest er veel op de schop. Veel gesloopt en opnieuw ingericht om fouten en problemen veroorzaakt in het verleden te herstellen. Het hele gebied moest opnieuw worden ingericht en dat is met veel visie gebeurd. “Je moet de historie van de plek kennen om hem te begrijpen”, zegt Niek.

Elke wijk een eigen forum

Het was een enorme ruimtelijke ingreep die de stad flink geld heeft gekost. Zo’n beetje de hele stad was tegen en iedereen kon daar wel een argument bij vinden. Toch is het hier gelukt in een proces van lange adem en politieke moed, iets nieuws neer te zetten. Deze plek wordt nu door de stad omarmd en veel Groningers verlangen nu naar een eigen wijk-Forum, begrijpen we van Marc Floor, strategisch adviseur Maatschappelijke Ontwikkeling in Groningen. 

Ook los van functies

In de basis huisvest het Forum een bibliotheek en een filmhuis en daar is vervolgens van alles op doorgedacht en aan toegevoegd. Er is ruimte voor van alles en er wordt rekening gehouden met het feit dat de activiteiten in de loop van de tijd kunnen veranderen, zoals alles in het leven. Er zijn drie plekken voor de horeca gerealiseerd. En het idee dat iedereen er mag komen en niets hoeft (te kopen) is in het pand goed uitgewerkt. Soms moet je een straatje omlopen. En er zijn allerlei plekken waar je rustig of juist in de levendigheid kunt zitten, lopen of gewoon staan kijken. 

Wat willen de mensen

Degene die de dagelijkse gang van zaken in het Forum leidt is Dirk Nijdam. Wat hem kenmerkt is dat hij als maatschappelijk ondernemer zorgt voor het gebruik van deze publieke plek en de balans tussen de publieke (de gratis openbare functies) en het zakelijke; passend bij het concept. Ook dat ging niet vanzelf. Daarvoor moest een stevige draai worden gemaakt. Van “wat hebben we aan functies en bijbehorende organisaties” naar “wat willen de mensen hier, in welke (soms latente) behoeftes kunnen we voorzien”.

Tijd voor de omslag

In dat proces hebben mensen afscheid moeten nemen van waar ze voor stonden, maar er is ook iets voor in de plaats gekomen. Iets met veel maatschappelijke waarde. Die transformatie kan ook op andere plekken, in buurten en wijken, en goed worden ingepast in de gebiedsontwikkeling, is de overtuiging van de deelnemers aan de bijeenkomst. De tijd is er ook rijp voor, omdat veel panden toch moeten worden aangepakt om te voldoen aan de EU-regels rond energie. 

Bestuurlijke moed voor sociale ruimte 

Wat nodig is, is bestuurlijke moed en een betere inbedding van maatschappelijk vastgoed in het ruimtelijk instrumentarium. Eigenlijk net zoals dat gegaan in voor sociale huurwoningen destijds of hoe we omgaan met parken en pleinen, is het idee. Mooi draadje om op te pakken. Wordt vervolgd.

 

 

Kom je ook? 

We pakken het draadje op en gaan opnieuw met Marc Floor in gesprek voor inspiratie en gesprek over de publieke plek en de (sociale) basisvoorzieningen in buurten en wijken. Dat doen we tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024.

 

Kom je ook? Neem vooral je collega vanuit het sociale domein en stedenbouw mee. Je kunt je hier aanmelden

Image

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.