LinkedInYouTubeTwitter

Financiering frisse scholen lastig

Frisseschool2De financiering van de frisse scholen-ambitie blijft een lastige opgave. De voor- en nadelen van schatkistbankieren, nieuwe vormen van beleggen en een investeringsfonds zijn nog niet helder. 

 

Dat blijkt ook uit een bijeenkomst op 20 maart 2013 met diverse betrokkenen bij Agentschap NL. Centrale vraag tijdens de bijeenkomst is: Hoe financier je de ambitie om van 80% van de scholen frisse scholen te maken? Er worden drie mogelijkheden besproken; schatkistbankieren, een nieuwe vorm van beleggen en een investeringsfonds Scholenbouw. 

 

Schatkistbankieren

Joop Pennings van het Ministerie van Binnenlandse Zaken legt uit dat gemeenten sinds 2013 moeten schatkistbankieren. Pennings: “Ze worden verplicht hun reserves bij het Rijk te stallen en kunnen niet lenen bij de schatkist.” Scholen mogen wél  lenen bij het Rijk en kunnen vrijwillig schatkistbankieren. Ze profiteren van een lage rente. Scholen kunnen met het voordelig geleende geld hun huisvesting verbeteren en verfrissen.

 

Nieuwe beleggingsvorm

Een nieuwe vorm van beleggen in vastgoed is het concept van Real Capital Systems. Wim Gielingh vertelt hoe het werkt: “Hierbij gaat het om ‘living buildings’ die demontabel zijn en gebouwd worden met herbruikbare elementen.” De aanbieder blijft de eigenaar en is verantwoordelijk voor de integrale exploitatie. De gebruiker neemt een dienst af, geen gebouw. Voordeel van  dit concept is dat het onafhankelijk is van inflatie, waardoor veel beleggingsrisico’s zijn geëlimineerd.

 

Investeringsfonds Scholenbouw

Het idee achter het Investeringsfonds Scholenbouw is om beleggers te laten investeren in scholen. Louk Heijnders, voorheen Service Centrum Scholenbouw, zegt hierover: “Het  eigendom van scholen komt dan bij het fonds te liggen; gemeente of schoolbestuur zijn huurder. Momenteel loopt een onderzoek naar de perspectieven van het dit fonds.” Het fonds moet kunnen beschikken over een portefeuille met een beleggingswaarde van 100 miljoen euro om effectief te kunnen opereren.

 

Toch blijft er nog veel onduidelijk, omdat de voor- en nadelen van deze drie financieringsmogelijkheden nog niet helder zijn. Genoeg stof om over na te denken en acties om aan te werken, blijkt ook uit het verslag van de bijeenkomst.

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.