Enschede heeft haar vastgoedbeleid goed op de rails. Na de scherpe kritiek in 2013 constateert de Rekenkamer nu dat alle aanbevelingen van destijds zijn doorgevoerd.
Dat blijkt uit het doorwerkingsonderzoek dat de Rekenkamercommissie van de gemeente Enschede heeft uitgevoerd. Het rapport hierover is vorige week aan het College van B&W en de gemeenteraad aangeboden.
Op de goede weg
Na het Rekenkameronderzoek in 2013 heeft de gemeente in 2015 nieuw vastgoedbeleid en spelregels vastgesteld waarin ook de eerdere aanbevelingen zijn vormgegeven.
"Het rapport van de Rekenkamercommissie is nogmaals een bevestiging dat we met ons vastgoedmanagement op de goede weg zijn," zegt Erwin van Proosdij, hoofd Vastgoedbedrijf van de gemeente Enschede. "Naast de verwerking van de aanbevelingen in nieuw beleid en spelregels hebben we meer vastgoed-economische kennis in huis gehaald, zowel qua formatie als niveau. We zijn ook anders gaan werken. Beleidskeuzes worden nu beter onderbouwd met ook de vastgoedargumenten. Met name dat proces, niet alleen met de interne beleidsdiensten, maar ook met de partners uit de stad, heeft denk ik in belangrijke mate aan het succes bijgedragen."
Uitwerking in de volle breedte
De Rekenkamer constateert in haar doorwerkingsonderzoek dat Enschede haar aanbevelingen in de volle breedte heeft opgepakt. Die aanbevelingen waren:
- Werk aan breder bereik van vastgoed-economische kennis
- Voeg effectiever toe als strategisch doel van het Vastgoedbedrijf Enschede
- Hanteer beleidskader voor het maatschappelijk rendement van vastgoed
- Leg meer regie over het hele gemeentelijk vastgoedbeleid
- Laat Vastgoedbedrijf Enschede een huurrelatie onderhouden met eindgebruiker
- Informeer raad als geen marktconforme huur wordt gehanteerd
- Maak realistische risico-inventarisatie van vastgoedportefeuille
- Hanteer realistische huurprijzen voor eigen organisatie en subsidierelaties
- Hanteer een kostprijsdekkende huurperiode van 15 jaar
Doorwerkingsonderzoek wordt vaker door Rekenkamers gebruikt om de professionalisering van een gemeentelijke taak naar een hoger plan te brengen. Enschede staat inmiddels landelijk bekend als een van de gemeenten die haar vastgoedmanagement goed op orde heeft.
Meer informatie
- Rapport 'Doorwerking aanbevelingen rekenkameronderzoek vastgoedbeleid' (Rekenkamercommissie gemeente Enschede, mei 2016)
- Nieuwsbericht 'Vastgoedbeleid en spelregels Enschede' (Bouwstenen, februari 2015)
- Bouwstenen-informatiepagina over Rekenkamer- en raadsonderzoek
Waar staat uw gemeente?
De gemeente Enschede is een actieve Bouwstenen-partner. Binnen het platform deelt zij haar kennis en haalt ze ook kennis van andere gemeenten op. Samen zoeken we verder. Op deze wijze trekken partners van Bouwstenen zich aan elkaar op.
Gemeenten die nog niet bij Bouwstenen zijn aangesloten worden van harte uitgenodigd voor de kennismakingsbijeenkomst op 24 juni 2016, met als thema 'Waar staat uw gemeente qua vastgoedmanagement?' Samen kijken we welke gemeenten met gelijke vraagstukken zitten en steun aan elkaar kunnen hebben.
Overige Bouwstenen-activiteiten
- Ontwikkelwerk rondom Spelregels. De volgende bijeenkomsten rond spelregels zijn op 22 juni met als thema 'Spelregels vanuit de financiële (verantwoordings)bril' en nog te plannen na de zomer over spelregels vanuit facilitair en gebruikersperspectief
- Netwerk In Control met bijeenkomsten op 7 juli over 'Onderhoud en informatie' en 26 september over BIM (programma volgt)
- Netwerk Financiële experts (ook betrokken bij de bijeenkomst op 22 juni) komt na de zomer weer met het eigen netwerk bij elkaar
- Netwerk Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed
- Bijeenkomst voor partners over Huur- en gebruikscontracten, op 27 juni
Reactie toevoegen