LinkedInYouTubeTwitter

Den Haag wint prijs beste begroting

Image
Barbara Joziasse

De gemeente Den Haag biedt in haar begroting over 2023 het beste zicht op maatschappelijk vastgoed. Zij ontving daarvoor op 8 december 2022 een prijs uit handen van Barbara Joziasse, vice voorzitter van de Algemene Rekenkamer. 

Inkijkje in kosten en baten

De gemeente Den Haag heeft 788 scholen, sportaccommodaties en andere gebouwen, blijkt uit haar begroting. Jaarlijkse kosten daarvan zijn zo'n € 100 miljoen, waarvan ruim € 60 miljoen kapitaallasten. Aan huurinkomsten komt er zo'n € 35 miljoen binnen. Hoewel er van alles is te zeggen over de cijfers die Den Haag in haar begroting biedt, heeft zij toch juist hierom de prijs gewonnen. Veel andere gemeenten geven dit inkijkje namelijk niet. 

Meer inzicht in de vastgoedportefeuille

De gemeenten Almere en Amsterdam waren ook voor de prijs genomineerd. Almere biedt meer inzicht in de opbouw van haar vastgoedportefeuille dan andere gemeenten en geeft cijfers over de benodigde investeringen en de te slopen en te verkopen gebouwen. Amsterdam geeft ook relatief veel informatie, bijvoorbeeld over woonwagens en camera’s, maar biedt niet het inzicht dat je van deze stad mag verwachten, aldus de jury. 

Image
Foto winnaar Den Haag

Maatschappelijk nut

Het is belangrijk burgers, raadsleden en bestuurders goed over de panden te informeren omdat ze onderdak bieden aan belangrijke (buurt)voorzieningen en met belastinggeld worden betaald. In de praktijk wordt in de begrotingen minder inzicht geboden dan volgens de verantwoordingsregels van gemeenten zou moeten, blijkt uit het achterliggende onderzoek, dat mede is uitgevoerd door de Bouwstenen-trainees.

Inzicht in duurzaamheidsopgave

De jury, die de onderzoeksresultaten heeft beoordeeld, bestaat uit Joris Modderman, raadslid gemeente Barendrecht, Antine van de Groep, registeraccountant bij Eshuis en Paul Mooij, strategisch en financieel adviseur vastgoed bij de gemeente Amsterdam. De jury vindt het belangrijk dat gemeenten in hun begroting meer aandacht aan het vastgoed geven, ook in verband met de grote vervangings- en duurzaamheidsopgave waar gemeenten voor staan. Vaak hebben gemeenten de benodigde informatie wel in huis, aldus de jury, maar is het nog zaak dit goed en netjes ook voor anderen in de begroting inzichtelijk te maken. 

 

 

Meedoen? Heel goed!

Sluit aan bij het netwerk Financiële experts bij gemeenten en zorg dat de cijfers van jouw gemeenten goed in de voorjaarsnota 2023 komen.

 

Yes you can petrol

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.