LinkedInYouTubeTwitter

Richting CO2-vrije scholen

LuukDe gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Dat geldt óók voor het onderwijsvastgoed, dat met 129 gebouwen en bijna 300.000 m² een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke vastgoedportefeuille is. 

Modelmatige onderzoeksopzet

In opdracht van de gemeente en een aantal schoolbesturen, voerde HEVO de data-analyse uit. Luuk Binder, projectmanager HEVO: “Wij creëerden een modelmatige onderzoeksopzet. Deze maakt op strategisch niveau inzichtelijk wat nodig is om de CO2-uitstoot van het onderwijs­vastgoed in het primair en voortgezet onderwijs van de gemeente en scholen vóór 2035 neutraal te maken. De aanpak is in lijn met de doorrekening van de sectorale routekaarten van het nationale Klimaatakkoord.”

Drie scenario’s

Om de impact van het scenario 2035 ten opzichte van het wettelijk verplichte scenario 2050  en Integraal Huisvestingsplan in kaart te brengen, zijn er drie elementen uitgewerkt:

  • welke ingrepen zijn nodig; 
  • welk tempo;
  • welke investeringen horen daarbij.

Luuk: “Op basis van de karakteristieken onderscheiden we 24 verschillende gebouwcategorieën. Met behulp van NTA 8800-berekeningen hebben we voor elke categorie laten zien wat het verduurzamingspotentieel is door verschillende bouwmaatregelen te nemen, samen met de bijbehorende investeringskosten. Daarna hebben we voor elk scenario gekeken naar een tijdsplanning om het beoogde doel te bereiken.”

Interactief dashboard

Gemeente en scholen hebben nu toegang tot een interactief dashboard dat de onderzoeksresultaten in beeld brengt. Gebruikers bepalen zelf wat ze zien door het gebruik van verschillende filters. Het dashboard is makkelijk te gebruiken zonder ingewikkelde of uitgebreide instructies. De schoolbesturen krijgen op deze manier direct inzicht in hun eigen routekaart richting de klimaatdoelstellingen en de gemeente krijgt hierdoor grip op de opgave.

Gespreksstof

Luuk: “Het onderzoek helpt zowel de gemeente als de schoolbesturen om inzicht te krijgen in de impact van de klimaatambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Het vereist een snel tempo van vervangingsoperaties. Door deze ambitie te vergelijken met de wettelijk verplichte ambitie, kan men beoordelen wat haalbaar is en welke aanvullende middelen nodig zijn.”

 

 

Meedoen? Dat kan

Help mee de maatschappelijk vastgoedportefeuille te verduurzamen en deel ook jouw kennis als partner in het Bouwstenen-netwerk. 

Image
Yes you can blauw

Meer informatie

Routekaart: Groningen CO2-Neutraal 2035

Artikel: Data-analyse visualiseert route naar CO2-neutraal onderwijsvastgoed (HEVO, 22 januari 2024)

Bericht: Op korte termijn CO2 sturen (7 maart 2024)

Webinfo: Duurzaam en fris 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.