Gemeente Dronten zit met een dilemma: gaan we de buitenzwembaden renoveren, vernieuwen of zetten we de benodigde middelen in voor andere voorzieningen die misschien veel meer maatschappelijk rendement opleveren?
Waarden versus prijs
Afhankelijk van het gekozen scenario, kost het de gemeente Dronten € 1,5 tot € 3 miljoen om de buitenbaden weer up-to-date te krijgen. Het betekent veel voor de bewoners om eigen voorzieningen te hebben, naast die in de hoofdkern Dronten. Maar de buitenbaden zijn alleen maar open in de zomermaanden bij een temperatuur van 20 graden of hoger. Is dat die forse investering waard?
Zwemmen hele jaar door
Gemeente Zoetermeer is momenteel bezig om een integraal investeringsplan voor de sportvoorzieningen op te stellen. Jolanda Mens, portefeuille manager Sport: “Momenteel zijn we binnen de gemeente o.a. druk doende met zwembaden. Dit jaar wordt zwembad De Veur gerenoveerd én wordt bij ons het nieuwe zwembad De Watergeus geopend. Dit recreatiebad komt in de plaats van het bestaande zwembad ‘De Driesprong’. Het dak van dit zwembad kan in de zomer open en met het spray-park bij het ligterrein kan er in de zomer ook buiten gerecreëerd worden. Er is een lang traject aan vooraf gegaan.”
Afwegingskader
Meer gemeenten zijn op zoek naar houvast voor beslissingen over sportvoorzieningen. De gemeente Almere heeft een Afwegingskader Maatschappelijke Voorzieningen, waarin de criteria zo veel mogelijk geobjectiveerd zijn en de besluitvorming transparant. Dit kader is een vertaling van gemeentelijk beleid met betrekking tot doelgroepen, soort voorziening, wenselijkheid, veiligheid en wetgeving (zoals bestemmingsplan en vergunningen).
Meedoen? dat kan
|
Image
|
Meer informatie
- Programmaplan: Maatschappelijke voorzieningen (Zwolle, 2022)
- Accommodatieplan: Sport (Lansingerland, 2021)
- Notitie: Afwegingskaders Sport (Overheid.nl)
- Afwegingskader: Maatschappelijke voorzieningen Wonen en Zorg (Almere)