"Iedereen is op zoek naar ruimte. Regelmatig komen raadsleden met een vraag om ruimte voor een bepaalde partij in mijn stad of een initiatief meldt zich voor een plekje. Het is eigenlijk belachelijk dat nog niet elke gemeente een Makelpunt heeft,” zegt Mark Lauriks, wethouder bestaanszekerheid en leefbare wijken in de gemeente Arnhem.
Zo eenvoudig is het
De gemeente Arnhem wil de ruimte voor bewonersinitiatieven, buurtoverleg en andere maatschappelijke activiteiten beter vindbaar maken. Een Makelpunt kan daarbij goed helpen, zegt Mark. “Zo zijn er in Arnhem ruim 300 locaties die niet altijd bezet zijn. De beschikbare ruimte is echter vaak niet bekend of vindbaar. Zo gaan mooie initiatieven soms verloren in hun zoektocht naar een plek. We zijn nu bezig deze ruimtes vindbaar te maken. Een Makelpunt biedt een breed scala aan type ruimtes en laat duidelijk zien dat er wel degelijk ruimte beschikbaar is. Zo eenvoudig is het: gewoon op de site kijken.”
Normale werkzaamheden van de gemeente
Het Arnhemse Makelpunt is geen project of iets tijdelijks, maar onderdeel van de normale taakuitvoering van de gemeente. “Het is essentieel om het gebruik van Makelpunten gemeengoed te maken en ruimtevragen automatisch naar deze Makelpunten door te verwijzen. Met een goed overzicht kunnen bestuurlijk weloverwogen besluiten genomen worden over wie welke ruimte krijgt, in plaats van dat we ruimtes regelen op basis van individuele verzoeken. Bovendien kan de zoektocht naar beschikbare ruimte leiden tot mooie samenwerkingen tussen stichtingen en verenigingen die dezelfde maatschappelijke visie hebben."
Scholen doen steeds vaker mee
Mark: “De zoektocht naar beschikbare ruimte leidt bovendien tot mooie samenwerkingen tussen stichtingen en verenigingen met dezelfde maatschappelijke visie. Ook scholen kunnen hierin een extra maatschappelijke rol vervullen. Schoolgebouwen staan midden in de buurt en worden vaak 's avonds en tijdens vakanties niet gebruikt. Het is onzinnig deze ruimte niet beter te benutten. Scholen weten gelukkig als geen ander dat hun taak verder reikt dan alleen het onderwijzen van rekenen en taal. Ze staan open voor het uitbreiden van hun buurtfunctie, wat hun impact vergroot. Zo dragen zij ook meer bij aan een goede leefomgeving van bijvoorbeeld kinderen die opgroeien in een kwetsbare wijk.”
Meedoen? dat kanOp 28 november 2024 brengt het Bouwstenen-netwerk een publicatie uit met praktische tips en houvast voor het oprichten en draaiend houden van een lokaal Makelpunt. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan voor de Maatschappelijk Vastgoeddag. |
Image
|