LinkedInYouTubeTwitter

Bestuurlijke dilemma’s

weegschaalNieuwe regels en decentralisaties plaatsen bestuurders voor nieuwe dilemma's. Ook rond maatschappelijk vastgoed. Waarop willen we sturen en wat doen we zelf?

 

Op 30 maart 2012 organiseerde het MFA lab en Bouwstenen voor Sociaal een bestuursconferentie over de 'Gezonde wijk (voorzieningen en vastgoed)'. Tijdens deze  conferentie zijn door bestuurders uit diverse sectoren dilemma's benoemd waar zij voor staan als gevolg van de nieuwe regels rond passend onderwijs, werk, inkomen, (jeugd) zorg en begeleiding (zie voor de dilemma's het verslag van de bestuursconferentie). Door Marc van Leent van De Wijkplaats zijn de dilemma's vertaald naar mogelijke rollen die gemeenten kunnen innemen bij voorzieningenplanning. 

 

Voldoende vastgoed
Een aantal dilemma’s gaan over de consequenties van de nieuwe regels voor het maatschappelijk vastgoed. Aan vastgoed hebben we in Nederland meer dan voldoende, vinden ook bestuurders. De vraag is echter wie de regie gaat voeren over het accommodatiebeleid. Gaan overheid en gemeenten sturen op voorzieningen en diensten of vooral op infrastructuur en vastgoed? Blijft het beheer en de exploitatie in handen van de bestaande partijen of laten we de markt zijn werk doen?


Deregulering
Doet de overheid minder, dan ontstaat er een nieuwe markt. De teneur van deze tijd is te kiezen voor minder sturing en beleidsregie en meer over te laten aan de markt en de burger. Directeur/bestuurder Piere Sponsolee van woningcorporatie Woonwaard in Alkmaar pleit voor deregulering. Hij zegt: ‘censureer bewoners niet met wetgevingen, procedures of met uitgangspunten van het welzijns- of corporatiebeleid. Geef de burger een kans om een invulling te geven aan het maatschappelijk vastgoed.’

 

Marktwerking
Door de decentralisaties ontstaat er meer ruimte voor marktwerking. Hoe denken ondernemers? Die kijken naar de vraag in de markt en naar mogelijke concurrentie. Wat zou de meerwaarde kunnen zijn? Deze insteek kan ook verhelderend werken voor maatschappelijke organisaties. Daarbij is het van belang in te spelen op de ontwikkelingen en de levensverwachtingen van de Nederlandse bevolking. Ten behoeve van discussies hierover zijn enige landelijke cijfers op een rijtje gezet. Ze gaan over de zelfredzame burgers en burgers die van hulp afhankelijk zijn of worden.

Meer informatie
De bestuursconferentie sluit aan op punt 1 van de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2012 (de juiste vraag). De resultaten van de conferentie zijn input bij de uitwerking van diverse  andere agendapunten.

Zie hier meer informatie over nieuwe regels en maatschappelijk vastgoed en hier meer over bewonersbeheer.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.