De gemeente Utrecht deelt haar informatie over haar meervoudige onderhandse aanbesteding van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen.
Al staat duurzaamheid vaak hoog op de agenda, het komt niet altijd van de grond. De werkgroep ‘Verduurzamen maatschappelijk vastgoed’ wil de kennis op dit gebied verbreden en helpt elkaar vooruit.
Duurzaam Gemeente Utrecht
Het verduurzamen van vastgoed is een middel om meer grip op de energiekosten te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op daken. Ook de gemeente Utrecht is dit van plan. Doelstelling is in 2030 klimaatneutraal te zijn.
Aanbestedingsprocedure
Utrecht deelt haar kennis met betrekking tot het voortraject. Allereerst moet een voorselectie gemaakt worden om het aantal leveranciers terug te schroeven. Dit kan gedaan worden door het stellen van bepaalde eisen.
Kamel Djenane, vastgoedafdeling gemeente Utrecht: “Wij willen op 5 panden van ons maatschappelijk vastgoed zonnepanelen plaatsen. Op dit moment zijn we bezig met de voorselectie. De eisen daarvoor hebben we bepaald aan de hand van de eisen van Zonnekeur, het kwaliteitskeurmerk voor zonne-energiesystemen.”
Na de voorselectie kunnen de betreffende leveranciers offertes uitbrengen. Voor de gemeente is het belangrijk dat deze met elkaar te vergelijken zijn. De gemeente kan dit sturen door bijvoorbeeld het verbruik en kengetallen aan te reiken. Kamel: “De tender nog loopt, specifieke aandachtspunten kunnen we nog niet benoemen.”
Bouwstenen-activiteiten
- 25 maart 2014 bijeenkomst duurzaam onderhoud en thema's komend jaar
- Verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Meer informatie
- Notitie Meervoudige onderhandse aanbesteding (Gemeente Utrecht, 2014)
- Zonnekeur; Duurzame Energie Prestatie Keur
- Informatie over duurzaam en fris (algemene informatie)
- Informatie over duurzaam en fris (praktijkvoorbeelden)
Reactie toevoegen