De datum en locatie van de Najaarsbijeenkomst zijn bekend. Op donderdag 3 december 2015 zijn we welkom in de Basiliek in Veenendaal, om meerdere redenen een spannende locatie, vol dilemma's.
De Basiliek is vooral spannend vanwege de maatschappelijke vraagstukken die het oproept en is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer.
Overal in het land leegstand
Overal in Nederland komen kerken leeg, maar er worden ook nog steeds nieuwe gebedshuizen gebouwd. De Basiliek is er daar één van. De Basiliek staat symbool voor hoe mensen elkaar ontmoeten; dichtbij (vanuit) huis, of juist massaal op één of andere locatie. Voor specialistische zorg, bijzonder onderwijs, een mooie sportwedstijd, een cultuurevenement of gezamenlijke (geloofs)beleving leggen mensen grote afstanden af; fysiek of digitaal. Dat vraagt om een herbezinning op de voorzieningenstructuur.
Geliefde gebouwen
Kerken die door ontkerkelijking en nieuwbouw leeg komen, staan meestal midden in een wijk of dorp en zijn vanwege hun bijzondere waarde vaak geliefd bij de lokale gemeenschap. Hoewel de overheid geen eigenaar is van deze gebouwen, wordt er wel een beroep op de overheid gedaan deze en andere cultuurhistorische gebouwen te beschermen. Hoeveel van dergelijke gebouwen kan de samenleving eigenlijk dragen? Is ieder monument het waard om te behouden? Worden het er niet een beetje veel?
Lastige afweging, moeilijk te sturen
De overheid heeft namelijk zelf ook een overmaat aan vastgoed en zit er niet op te wachten de overmaat in kantoren, winkels, agrarische gebouwen, zorg en kerken op haar schouders te nemen. Toch zou het mooi zijn als de vraag (vooral wonen) landt in leegstand die we als samenleving willen bewaren op plekken waar we gebouwen nodig hebben. En daar zijn we nog niet zo goed in. De vraag is betrekkelijk nieuw.
(Niet) duurzaam
De economische crisis en de krimp werken ook niet mee. De gemeenschap zit soms liever in een goedkope keet op het terrein van de kerk, dan in een monument dat over het algemeen duur is in onderhoud en exploitatie, zo blijkt in de praktijk. Door het gebouw te verduurzamen en het gebruik te intensiveren kunnen de exploitatie-lasten worden gedrukt en de inkomsten verhoogd. Maar wie gaat hierin investeren en waarom het gebruik intensiveren als er zoveel lege ruimte is?
Financiering maatschappelijke functies
De maatschappelijke (kerk-) functie van de Basiliek wordt mogelijk gemaakt door het te combineren met functies die geld opleveren, zoals congressen, optredens, bruiloften en partijen. Eigenlijk net zoals bij de thuisbasis van Bouwstenen (werkplek, doe-het-zelf-café en buurthuis), maar dan tig maten groter. Nieuwe ontwikkelingen waarbij publieke en private functies worden gecombineerd, zoals in een IKC of MFA. Lastig te organiseren omdat de spelregels voor publieke en private ondernemingen verschillend zijn, en nog niet aansluiten bij de nieuwe realiteit.
Praktisch
We hebben ook voor de Basiliek gekozen om praktische reden. Het ligt centraal in Nederland aan een intercity-station, heeft voldoende parkeergelegenheid, biedt voldoende ruimte voor ons netwerk en eventueel anderen, is klaar voor gebruik, lekker warm en heeft geen steigerhouten meubels waar je je panty’s aan open haalt!
Ruimte voor samenwerking
En daarbij biedt het lekker veel ruimte. We staan zoals elk jaar open voor partijen die met ons willen samenwerken om er inhoudelijk een nog beter en mooier feestje van te maken. Eerder werkten we samen met Agentschap NL (Frisse scholen) en Schoolfacilities.
Wij hebben er nu al veel zin in en hopelijk u ook. U kunt zich nu alvast aanmelden.
Meer info
- Publicatie 'Reisgids maatschappelijke voorzieningen' (Bouwstenen, december 2013)
- Publicatie 'Maatschappelijk vastgoed in de etalage' (Bouwstenen, december 2014)
- Nieuwsbericht 'Vraag die landt in leegstand' (Bouwstenen, april 2015)
- Illustratie voor de vraag is ieder monument het behouden waard?
- De Basiliek
- De werkplek van Bouwstenen
De Najaarsbijeenkomst
In diverse Bouwstenen-netwerken en werkgroepen wordt gewerkt aan de oplading van het programma. Wilt u verzekerd zijn van een plaats? Dan kunt u zich nu reeds aanmelden (met aantrekkelijke vroegboekkorting).
Reactie toevoegen