LinkedInYouTubeTwitter

2409 Chefs Vastgoed in Amersfoort

Op 5 september 2024 zijn we met chefs in Amersfoort. Vol programma en veel om uit te wisselen. Jolande Mensink heet iedereen welkom en stelt haar opvolger, Eduard van Beijnum, voor. Ingrid de Moel licht het programma toe en dan starten we snel het rondje zodat we weten waar een ieder tegenaan loopt. Veel nieuwe gezichten.

Huurverhoging bij verduurzamenIngang Amersfoort

Tijs Cuppen neemt ons mee hoe Amersfoort haar duurzaamheidsinvestingen verwerkt in de huurprijzen, namelijk door verhoging van de huur via een allonge. Deze verhoging is dan een percentage van de  energiebesparing. Uit de gesprekken in de groepen blijkt dat veel andere gemeenten het ook zo doen. Het feitelijk verrekenen is veel werk, blijkt uit ervaring in 's Hertogenbosch. In één keer de KPH verhogen stuit intern en politiek op weerstand. De gemeente Venlo heeft hier geen last van. Een geleidelijke vaste huurverhoging (huurgewenning) voor panden die zijn aangepakt is wellicht ook een optie.

Verantwoorden op duurzaamheid / CO2-reductie

Astrid van Mill laat ons zien dat Amersfoort nu lekker vaart maakt met het verduurzamen van haar panden. Met de indeling in drie categorieën (complex, eenvoudiger en monumentaal) weten ze het werk goed weg te zetten, ervaring met partijen op te doen en hun rol (als schoolmeester of politieagent) te pakken. Voor het verantwoorden op geld en voortgang heeft ze nu twee excelsheets en een notitie in de maak die ze later gaat delen. Ingrid sluit hierbij aan en presenteert de opzet en inhoud van de handreiking paragraaf kapitaalgoederen (op portefeuille, kwaliteit en geld), waarbij ook de benodigde voortgang (via referentiecijfers) en belang van goede monitoring helder wordt. We checken nog bij netwerk duurzaamheid (CO2). 

Image
Eemhuis - Amersfoort

Rondje oud en nieuw

Ondertussen is het lekker weer geworden en genieten we buiten van een duurzame en gezonde lunch. Daarna maken we een rondje rond het gemeentehuis. Onderweg lopen we langs de plek van het nieuwe gemeentehuis, de prachtige bibliotheek (waar we ook het dak op gaan) en het oude centrum, waar toevallig net SRO aan het werk is. 

Uitvoering en regie

Weer binnen in het gemeentehuis vertelt Dennis Damink waarom ze na 5 jaar afscheid gaan nemen van de BAM als contractpartij voor het onderhoud. Met het contract was niet veel mis (best doordacht). maar dat biedt geen garantie dat het in de uitvoering ook goed gaat. In het gesprek daarna komen alle aspecten van goed opdrachtgeverschap voorbij. Wat moet je zelf in huis hebben om goed te kunnen sturen en de relatie goed te houden? Goed om de verschillende vormen van uitbesteden nog eens in beeld te brengen.

Holistische initiatieven

Na de pauze schuift Floris van Gennep aan. Hij heeft zijn presentatie als titel “de holistische initiatieven en de gemeente” meegegeven en neemt ons mee in zijn verhaal over de afnemende verzorgingsstaat en initiatieven vanuit de samenleving met een maatschappelijk belang die ruimte nodig hebben. Aan de hand van zijn ervaring in Rotterdam laat hij zien waar en hoe hij de vastgoedafdeling tegen kwam. Soms oké, maar ook wel in keiharde confrontatie. Na een afkoelperiode van een jaar, gaan ze het proces nu samen evalueren. We krijgen vast een inkijkje en Ingrid vult aan met punten uit de literatuur en het netwerk. Er zijn veel zaken waar we als chef geen invloed op hebben. We moeten ons tussen burgers en politiek zien te bewegen in een strak stramien. Maar er zijn zeker ook mogelijkheden om een en ander te verbeteren, blijkt uit de reacties. En we kunnen vanuit Bouwstenen de ontwikkelingen hierin ook beter laten zien. Ook zou het handig zijn als we meer variatie in (meer passende) huurcontracten kunnen maken.

 

Al met al een gevarieerd en mooi inhoudelijk programma, horen we bij het afscheid en weer genoeg punten om mee naar huis te nemen. Graag tot de volgende keer.

 

What next

Afspraken en vervolgacties

  • paar nieuwe chefs voegen we aan de appgroep toe
  • paar chefs gaan meelezen met de concept handreiking kapitaalgoederen
  • we pakken ook de inhoudelijke vervolgacties op (vormen van uitbesteden, huurcontracten)

 

Volgende bijeenkomst is de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november.

Staat die al in je agenda?

Image
What's next petrol

Meer informatie

Presentatie

Overige informatie

  • Webinfo: Duurzaamheidsaanpak gemeenten
  • Agenda: Maatschappelijk vastgoed 2024
  • Ontwikkelwerk: Nav deze agenda
  • Impressie: Bijeenkomst Samen met de markt (april 2022) 
  • Bericht: Aankoop Wijkpaleis: een pad vol hobbels (september 2022) 
  • Artikel: participatie is samenspel, interview met Thijs van Mierlo LSA (Overheid van nu) 
  • LinkedIn: EBO (Marije van den Berg)
  • Essay: Wensdenken helpt burgers niet (SCP. 2024)