LinkedInYouTubeTwitter

Netwerk onderwijshuisvesting gemeente

Op 27 maart 2024 komt het Bouwstenen-netwerk Onderwijshuisvesting bijeen in Rotterdam. We delen onze zorgen, successen, kennis en ervaring en verdiepen ons in op de stedenbouwkundige inpassing van scholen. 

Voorbeeld in Amersfoort Jorisschool hoogbouw

In Amersfoort staan twee scholen op 700 meter van elkaar; een school met drie lagen woningen daarboven en een nieuwe school van twee lagen in een hoogbouwzone. Zo zie je, als je er op let meer scholen in het land die de vraag oproepen; waarom zo? Waarom hier? Waarom zo groot of klein? Waarom zo plat? 

Druk op ruimte

De druk op ruimte is groot. Of het nu gaat om huizen, voorzieningen of klimaatadaptatie, voor al die zaken is ruimte nodig. Ook scholen moeten stedenbouwkundig goed worden ingepast. Het is niet altijd duidelijk hoe dat gaat en of het resultaat nu het meest optimale is voor alle betrokkenen; de school, de buurt en de gemeenschap. 

Optimalisatievraagstuk

Veel gemeenten zijn op zoek naar mogelijkheden om scholen intensiever en de grond meervoudig te gebruiken. Ze doen dat niet alleen met het oog op de schaarse ruimte en de gewenste ontwikkeling in buurten en wijken, maar ook bijvoorbeeld om de huisvestingskosten voor onderwijs te drukken (de onderkant van de som zoals in Bouwstenenverband ontwikkeld in het kader van het Deltaplan Scholen). Zo zijn de gemeente Den Haag en Groningen op zoek gegaan naar ervaring met scholen in drie of meer bouwlagen. En is de gemeente Utrecht met scholen in gesprek gegaan om te verkennen welke ruimtelijke concepten voor scholen acceptabel zijn.

Gezamenlijke zoektocht

Tijdens deze bijeenkomst maken we van de eigen verkenningen van gemeenten een gezamenlijke zoektocht, Hoe komen we tot de meest optimale inpassing van scholen in hun omgeving? We doen dat met scholen, onderwijshuisvesters, vastgoedstrategen en  stedenbouwers. We doen dat in het dichtbevolkte Rotterdam.   

's Morgens de ervaring (locatiebezoek)Willibrordschool Rotterdam

Voor de liefhebbers starten we bij droog weer met een fietstocht langs een paar scholen in en om het centrum van Rotterdam. Andrea Lanterns-Celano, stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam fietst mee.

 

We starten om 10.00 bij de Shri Saraswatie school waar Brigitte de Wit, stedenbouwkundige Delfshaven, zal vertellen over deze nieuwe school. Om 11.00 uur bezoeken we de Willibrordschool bestaande uit vier bouwlagen en gelegen pal naast de Markthal in hartje Rotterdam. We krijgen daar een rondleiding en gaan in gesprek met Andrea Moret, directeur van de school en Koen Bakkers, stafmanager huisvesting bij RVKO, de scholenstichting waar de school onder valt. Koen weet ook te vertellen over de ontwikkeling van een school in Katendrecht.

 

's Middags verdiepend gesprek 

Na de lunch duiken we dieper in het onderwerp. We starten daarbij met twee inleidingen, namelijk over de ruimtelijke inpassing van scholen in:

  • Utrecht; over het gesprek dat de gemeente over dit onderwerp heeft gehad met scholen en de ontwikkeling van een PO-school in Merwede en Beurskwartier.
    • Door Wilco Meenhorst, strategisch adviseur maatschappelijk vastgoed, en andere collega's van Utrecht.
  • Rotterdam en de afstemming met stedenbouw en ruimtelijke processen.
    • Door Andrea Lanters-celano en andere collega's van Rotterdam.

Verder is Teun van de Meulen, expert vastgoedontwikkeling in Rotterdam aanwezig. Samen met alle gasten en deelnemers aan het netwerk kijken we, onder leiding van Ingrid de Moel van Bouwstenen:

  • Wat wel en niet werkt bij de ruimtelijke inpassing van scholen in haar omgeving (schaal, vorm, buitenruimte, bereikbaarheid, functiecombinatie en medegebruik).
  • Wat belangrijke voorwaarden zijn voor de inrichting van het proces om te komen tot optimale ruimtelijke inpassing.

Uiteraard is er ook ruimte allerlei andere actualiteiten met elkaar te delen.    

Datum, tijd en locatie

  • 27 maart 2024
  • 10.00 - 16.00
  • Ochtend 
    • Shri Saraswatie - Schiedamseweg 282, 3025 AS Rotterdam
    • Willibrordschool - Verlengde Nieuwstraat 15, 3011 GM Rotterdam
  • lunch en middagprogramma
 

Ben jij erbij?

Voor een goede organisatie horen we graag of je er al dan niet bij bent.

 

Belangstelling lid te worden van dit netwerk? Stuur dan een mail naar info@bouwstenen.nl
of bel 033-258 4337.

Aanmelden

Meer informatie

  • Artikel: Voorbeeld Amersfoort (Schoolfacilities, januari 2024)
  • Artikel: De huisvestingskosten (Schoolfacilities, januari 2023)
  • Ontwikkelwerk: Deltaplan Scholen
Datum
Aantal dagen
1.00
Prijs
€ 0.00
Open of besloten
Besloten
Organisatie
BOUWSTENEN